....

Chyba na stránce: Jak letošní Skautský den oslavit? Přinášíme tři nápady pro vás - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5605-tri-napady-pro-vas-letosni-skautsky-den"

Jak letošní Skautský den oslavit? Přinášíme tři nápady pro vás

Jak letošní Skautský den oslavit? Přinášíme tři nápady pro vás

Svátek svatého Jiří, patrona skautek a skautů, slavíme každý rok 24. dubna. Letos moc pěkně vyšel na sobotu a jistě spousta z nás doufala, že po měsících budeme moct vyrazit na sváteční jarní výpravu. Tak to ale nedopadlo a vy možná teď přemýšlíte, jak vlastně letošní Skautský den oslavit. Právě proto pro vás máme pár nápadů.

Vytvořte řetěz dobrých skutků

Dobro plodí dobro a dobré skutky inspirují druhé. Dobro a laskavost jsou zároveň pojivem, velkou silou, která dovede lidi spojovat. A to nyní potřebujeme jako sůl. Ke svatému Jiří - symbolu vítězství dobra nad zlem - se navíc tohle téma hezky hodí. 
Jak na to?
  • aktivita může být jen pro vás (v družině, oddílu, středisku), nebo i pro veřejnost
  • využít pro ni můžete šablonu s puzzle, které se dají vystřihnout - ke stažení zde
  • pro vás: určete si místo, kam se vaši členové můžou postupně vydat a nechat tu svůj vzkaz. Vzkaz má podobu zápisu o dobrém skutku - například “Nakoupila jsem potraviny staré paní ze sousedství.” nebo “Se ségrou jsme uklidily břeh řeky.” Nemusí jít vůbec o obrovské věci, i maličkosti mají smysl. 
  • pro veřejnost: vymyslete nějaké veřejné místo, kde se pohybuje dost lidí (třeba náměstí). Na místě nechejte návod a také materiál: papíry a tužky. Papíry se dají na něco lepit gumou, přidávat na provázek kolíčky, připichovat na nástěnku. Nebo může jít jen o velký poster a pár fixek nebo post-itů k tomu. Své členy vyzvěte ke sdílení dobrých skutků na tomhle místě, veřejnosti tu nechejte návod, aby kolemjdoucí pochopili, o co jde.
    Třeba: Jsme skauti a skautky ze střediska Hlavnonožci a věříme, že na dobré skutky inspirují další dobré skutky a dobro se tak násobí. Přidáte váš dobrý skutek? Děkujeme! 
  • můžete ji propojit s vytvořením koláže: každý, kdo se na místě zastaví, si vyfotí fotku a pošle ji někomu, kdo bude nakonec umět vytvořit vaši společnou asynchronní fotokoláž (tzn. jste se fyzicky v jeden okamžik nepotkali, ale koláž stejně vznikla :))

Nakreslete společný obraz

Už brzy budeme přece zase kreslit společný příběh! Aktivita se spíš hodí pro menší obce nebo pro oddíly, kde členové bydlí ve stejné čtvrti. 

Může jít třeba o zápis do kroniky o svatojiřské výpravě, která se nestala. Co bychom dělali, kam bychom šli, co bychom hráli? Vezměte velký papír a domluvte si postupné předávání mezi členy. (pozor na aktuální protiepidemická pravidla!)

Tenhle nápad zrealizoval skautský oddíl Pomněnky z Ostravy - putoval mezi nimi papír, kde měly každá něco domalovat/dokreslit na téma tábor.

 

Využijte aktivitu k filmu Hledání lilie 

Najdete ji v databázi Chystám program. 

Česká televize bude vysílat tento dokument několikrát, stejně jako další zajímavé pořady o skautingu! TV program najdete zde. 

A co můžete udělat jako jednotlivci?

No přeci zapojit se do videovýzvy! Natočte vzkaz pro ostatní - výslednou videokoláž si pustíme v sobotu 24. dubna na skautském facebooku. 


A co můžete dětem a rodičům doporučit na doma? 

Pokud odebírají časopis Skaut, najdou v něm krásnou stolní hru s tematikou příběhu svatého Jiří. Možná dokážete i vymyslet, jak si hru zahrát společně na online schůzce. 

“Ať čelil jakékoli těžkosti nebo nebezpečné situaci, ať vypadaly jakkoli obrovské, dokonce i ve stínu draka – nesnažil se jim vyhnout, necítil strach, ale postavil se jim ze všech sil.” 
Tak vysvětloval B-P důvod, proč vybral skautům a skautkám za patrona právě svatého Jiřího. Příběh rytíře, který se vydá z vlastní vůle do nebezpečí a porazí draka, aby vysvobodil obyvatele blízkého okolí, dodnes vypráví skautům a skautkám po celém světě o důležitých hodnotách: obětavosti, nezištnosti, fyzické síle i odvaze, o víře v to, že dobro vítězí nad zlem.
Udělejte si sváteční den pěkný, vezměte si šátek nebo kroj klidně i na doma, zavolejte kamarádům z oddílů, podívejte se na dokument o Ivančeně, prožijte Skautský den, i když to bude zase letos jen na dálku. Zvládneme to <3 

Bára Trojak | barbora.trojak@skaut.cz

skautská tisková mluvčí

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 808x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu