....

Chyba na stránce: Skautská pomoc: roste, doručuje léky, pomáhá všem - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5404-novinky-ve-skautske-pomoci-roste-dorucuje-leky-pomaha-vsem"

Skautská pomoc: roste, doručuje léky, pomáhá všem

Skautská pomoc: roste, doručuje léky, pomáhá všem

Do Skautské pomoci v době koronaviru je v tuto chvíli zapojeno téměř devět set dospělých skautů a skautek. Všem jim děkujeme! Z několika zdrojů k nim proudí poptávky - úkoly, které je potřeba splnit, a pomoci tak někomu v okolí. A tady si přečtete několik zajímavých novinek!

Sledování více lokalit

Nově si na webu Skautské pomoci mohou dobrovolníci nastavit, že chtějí sledovat více lokalit. Může jít třeba o vedlejší obec, do které ale mají blízko, nebo jinou část Prahy. Díky tomu uvidí přehled poptávek a budou jim také chodit upozornění do mailu na nové poptávky. Upozornění chodí automaticky 4krát denně všem, kteří danou lokalitu sledují. 

Pohyb mezi okresy

Na základě vládní výjimky mají dobrovolníci a dobrovolnice povolen pohyb mezi okresy. Během služby na sobě mají mít šátek nebo skautský kroj, s sebou mohou nosit vytištěnou Dobrovolnickou dohodou nebo členskou kartu. Mohou také na mobilu ukázat ve SkautISu, že jsou členy Junáka – českého skauta, nebo přímo web Skautské pomoci s poptávkou, kterou plní. Pokud by nic z toho “nezabralo”, je možné volat (kdykoliv) číslo 737 205 520 (Skautská krizová linka, běžně využívaná pro jiné účely, nyní užitečná takto). 

Skautská pomoc lékárnám

Lince seniorů organizace Elpida přibyl tým operátorů ve Zlíně, kteří přijímají poptávky na vyzvedávání léků - Skautská pomoc lékárnám. Kromě pacientů by měla přinést úlevu také praktickým lékařům a lékárníkům - ostatně s Českou lékárnickou komorou na projektu spolupracujeme. Všechny informace o této nové součásti Skautské pomoci si můžete přečíst v článku Skauti pomohou lidem, kteří nemohou do lékárny. Doručí léky, předají instrukce. Děkujeme bratru Jirkovi Robenkovi ze Zlína, který byl a je hnací silou celé věci, a díky němuž se projekt podařilo rozjet. 

Skautská pomoc i lidem v karanténě nebo pozitivním

O donášku léků a zdravotnických pomůcek ale zdaleka nestojí jen senioři. Část lidí se ocitla v karanténě nebo jsou covid-19 pozitivní, nemají kolem sebe blízké (nebo jsou tito ve stejné situaci) a do lékárny se zkrátka vypravit nemůžou. 

K pomoci karanténním a pozitivním lidem se vztahují důležité principy:
  • je zásadní pomáhat se vší opatrností a dodržovat Pravidla skautské dobrovolnické pomoci,
  • každý a každá z nás se svobodně rozhodujeme, zda se do takové pomoci pustíme, nebo ne. Pokud ne, je to naprosto v pořádku, nemusíme z toho mít výčitky.

I některé lokální týmy skautských dobrovolníků se rozhodly pomáhat lidem v karanténě nebo covid-19 pozitivním - zvážit toto rozhodnutí doporučujeme. Doporučujeme dodržovat Pravidla skautské dobrovolnické pomoci. 

Poptávek ve Skautské pomoci není příliš mnoho (a je to tak v pořádku)

Někdy slýcháme hlasy, že je práce pro dobrovolníky Skautské pomoci málo. Často je to tak. Skautská pomoc je nastavena jako služba poslední záchrany. Vždy je preferované, aby ohroženému člověku pomohl příbuzný, přítel nebo soused. Pro mnoho ohrožených, kteří o Skautské pomoci vědí, je velkým ulehčením už jen vědomí, že o ni požádat můžou. Možná o ni nepožádají, ale vědí, že kdyby bylo hůř, mají možnost. A to je pro mnohé velká psychická vzpruha. A tu můžeme nabízet jen proto, že jsme připraveni. Stovky z nás. 

O Skautské pomoci můžete informovat svoje okolí snadno i letákem do výtahu.

 

Přidejte se, pozvěte lidi ze svého střediska, a buďme společně připraveni pomáhat

V každém případě, zapojení do Skautské pomoci může být cestou, jak pomáhat a skloubit to s osobním, školním nebo pracovním životem. Není většinou náročné na čas, tolik toho od nás nevyžaduje - nemusíte se bát. Možná si to neumíte představit, a pak je tu pro vás tohle video

Pokud jste to ještě neudělali, budeme moc rádi, když se zaregistrujete!


Pokud už jste součástí Skautské pomoci a něco hezkého jste díky tomu zažili, budeme moc rádi, pokud to s námi budete sdílet - velmi stojíme o zajímavé i obyčejné příběhy z života dobrovolníka! Ozvěte se na barbora.trojak@skaut.cz 
(podrobnější výzva ve SkautFóru) - děkujeme!

Děkujeme všem, kteří pomáhají! Jsou vás stovky, nosíte nákupy, chodíte do lékáren, na poštu, doučujete děti, pečujete o seniory v domovech, zapojujete se v nemocnicích. 

Hledáte cesty, jak dělat dnešní složitý svět lepším, a za to vám patří velký dík.

 

Bára Trojak 

skautská tisková mluvčí a koordinátorka Skautské pomoci

Petr Vaněk - Permi

místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1293x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu