....

Chyba na stránce: Potřebujeme tisíc skautských dospělých dobrovolníků na pomoc lince seniorů - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5335-potrebujeme-tisic-skautskych-dospelych-dobrovolniku-na-pomoc-celostatni-lince-senioru-zapoj-se"

Potřebujeme tisíc skautských dospělých dobrovolníků na pomoc lince seniorů

Potřebujeme tisíc skautských dospělých dobrovolníků na pomoc lince seniorů

Junák – český skaut znovu spojuje síly s organizací Elpida, která dlouhodobě provozuje celostátní bezplatnou Linku seniorů 800 200 007 a pomáhá jim s jejich potřebami. Obnovujeme tak službu, která díky skautským dobrovolníkům umožňuje seniorům nechodit do míst s velkou koncentrací lidí, především do obchodů a lékáren. Potřebujeme tisíc skautských dobrovolníků ze všech koutů Česka.

Je naprosto zásadní, aby senioři a lidé z ohrožených skupin omezili v maximální míře návštěvu rizikových míst. Jako skauti a skautky chceme přispět k jejich ochraně, a právě proto obnovujeme podporu Linky seniorů. Na jaře jsme si vyzkoušeli, že tato spolupráce může výborně fungovat. A i když jsme doufali, že již nebude potřeba, v současnosti není nač čekat. 

---------

Pokud se chcete zapojit, musíte se znovu registrovat, i pokud jste byli registrovaní již v průběhu první vlny. Všechny údaje z jara byly smazány, abychom neuchovávali vaše osobní data.

----------

Rozumíme, že tentokrát bude zapojení mnohem těžší. Mnoho z nás je v karanténě, máme větší množství povinností do školy či do práce, jsme frustrovaní, chybí nám energie z jara. To je naprosto pochopitelné. Pokud jsme se na jaře někde o příležitosti tak trochu prali, pak to nyní může být právě naopak. 

Přesto a proto: pokud můžete, voláme vás do služby

Je pravděpodobné, že Skautská pomoc Lince seniorů bude v provozu po několik týdnů až měsíců. Pokud se do ní registrujete, nebudete nijak nuceni do splnění poptávek, rozhodnutí je vždy na Vás! Je velmi dobře možné, že se na Vás často nedostane. Potřebujeme ale co nejvíce ochotných dobrovolníků, abychom službu měli dobře rozloženou po celém Česku. Díky, pokud se rozhodnete zapojit! 

O co půjde? 

Pracovníci Linky budou telefonicky přijímat poptávky od seniorů po celé zemi a dospělí skauti a skautky se budou moci díky jednoduché webové aplikaci přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí.

POZOR!

Registrovat se musíte i pokud jste se zapojili do první vlny pomoci na jaře. Všechny údaje z webu totiž byly smazány - jedeme odznova.  

Vše najdete na webu www.skautskapomoc.cz

Pro koho je výzva? 

Jste skauti a skautky, členové a členky Junáka – českého skauta (přihlášení probíhá přes skautIS)

  • Bylo vám 18 let a zároveň ještě nebylo 60 let
  • Jste zdravotně způsobilí k účasti na mimořádné pomoci, nejevíte známky akutního onemocnění, nepřišli jste v posledních 14 dnech do styku s osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy a nejste v karanténě

Jak to funguje?

Dobrovolník

  1. Přihlásíte se přes skautIS a odsouhlasíte dobrovolnickou smlouvu - v rámci toho se velmi důkladně seznámíte s podmínkami a postupy bezpečné skautské dobrovolnické pomoci.
  2. Vyberete si místo, kde chcete pomáhat.
  3. Vyberete si konrétní poptávku, kterou chcete plnit a zakliknete “Jdu plnit”.
  4. Domluvíte se telefonicky se seniorem, kterému jdete pomoci, na podrobnostech (např. za kolik Kč nakoupíte atd.).
  5. Provedete samotnou službu za dodržení pravidel skautské dobrovolnické pomoci.
  6. Potvrdíte, že je služba splněna, a zapíšete detaily. 
  7. Můžete plnit další službu. <3 

Klient

  1. Klient zavolá na Linku seniorů Elpidy (800 200 007).
  2. Elpida poptávku zanese do systému vč. základních informací (lokalita, frekvence, kontakt, aj.), poté je poptávka připravena ke splnění a klient vyčkává na reakci dobrovolníků.

Systém Skautské pomoci posílá upozornění na nerozebrané poptávky ve Vašem okolí, nemusíte jej tedy nutně každý den sledovat. 

O jaké úkoly může jít?

  • Nákup potravin nebo drogerie
  • Vyzvednutí eReceptu, nákup volně prodejných léků
  • Zaplacení složenky na poště

Sdílet prosím tuto ve své jednotce i dalším svým skautským přátelům! 

Máte nápady, co máme změnit nebo zlepšit? Dobrý tip? Zpětnou vazbu?

Neváhejte napsat na koronavirus@skaut.cz.

Děkujeme za vaši službu, ať už v rámci Skautské pomoci Lince seniorů či jinými způsoby! 

Barbora Trojak
koordinátorka projektu Skautské služby v době koronaviru
 
Petr Vaněk - Permi
místostarosta, pověřený koordinací opatření ve věci koronaviru
 

Šestero zásad zdravého dobrovolnictví

  • Buď informovaný/á
Než se do pomoci pustíte, pečlivě si přečtěte všechno, co k tomu potřebujete. 
  • Nespěchej a přemýšlej
V případě pomoci seniorům a dalším obyvatelům je naprosto zásadní, abyste minimalizovali riziko, že druhé ohrozíte. Uvažujte o sobě jako o potenciálním nositeli infekce, vyhýbejte se kontaktu a především dodržujte veškerá pravidla, která nastavujeme. Pomáhejte s velkým rozmyslem, raději pomaleji, ale bezpečně.
  • Odhaduj správně svoje síly
Nepřepínejte se, berte si na sebe jen tolik úkolů, kolik zvládnete.
  • Pečuj o svoje zdraví
Při práci se chraňte ochrannými pomůckami. Jezte hodně vitamínů, dostatečně spěte, buďte na čerstvém vzduchu, větrejte,  posilujte imunitu. 
  • Pečuj o svou duši
Odpočívejte. Vypadá to, že naše pomoc bude potřeba po delší čas, nejen teď. Nezapomínejte na relaxaci, cvičení nebo on-line kulturu. 
  • Máš právo pomoc odmítnout 
Možná druhá strana nedodržela dohodu, máte divný pocit nebo zkrátka cítíte, že je něco špatně. Máme právo pomoc odmítnout.
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2868x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu