....

Chyba na stránce: Nové webové šablony: oddílové i střediskové weby už se třesou na omlazovací kúru! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5131-dsw-2020-sablony-oddil-stredisko"

Nové webové šablony: oddílové i střediskové weby už se třesou na omlazovací kúru!

Nové webové šablony: oddílové i střediskové weby už se třesou na omlazovací kúru!

Rozšiřujeme nabídku skautských webových šablon! Nově tak můžete rovnou využít novou oddílovou šablonu a hned zkraje příštího týdne novou střediskovou šablonu. Opět jsou šablony jednoduše upravitelné, nacpané předpřipravenými texty, fotkami a dalším obsahem. Ten by měl splňovat většinu požadavků oddílů a středisek!

 

V šablonách najdete již hotové texty o skautingu, texty, které si budete muset mírně doplnit dle skutečného stavu ve vašem oddíle. A jsou tam i místa, kde radíme se samotným webem: např. jak doplnit fotogalerii. Věříme, že vám web i samotné texty pomůžou nejen s komunikací s rodiči a náborem nováčků, ale také např. se získáváním financí nebo informováním stávajících členů jednoduše a přehledně. 

Přehled šablon

DSW1: Oddílová šablona

Prohlédněte si šablonu na https://dsw1.skauting.cz

Mějte dostupný informační servis pro zájemce o skauting: s texty v téhle šabloně jim vše bude o trochu jasnější, od základních charakteristik skautingu přes jeho výhody až po cenu a časovou dotaci. A web samozřejmě čeká i na stávající členy. Novinky, důležité zprávy k táboru a registraci nebo rozsáhlý seznam potřeb pro všechny příležitosti tu mají své jasné místo.

DSW2: Oddílová šablona

Prohlédněte si šablonu na https://dsw2.skauting.cz

Tato šablona je obsahově stejná jako předchozí, ale v trochu jiném kabátě. Obrovské změny nehledejte. :)  

DSW3: Středisková šablona

Prohlédněte si šablonu na https://dsw3.skauting.cz

Středisková šablona nabídne všechno, co by středisko mělo potřebovat: kromě samostatných stránek o středisku také rozcestník oddílů a jejich jednotlivé sekce, přehled základen a dalších nemovitostí nebo o větší důraz na fundraising. A o sekci kontakty s přípravou na dosazení celé střediskové rady, revizní komise a zpravodajů už jsme mluvili?

Jak nainstalovat

Instalace úplně nového webu je velice jednoduchá a zvládnete ji na pár kliknutí. Zpětná vazba však ukazuje, že přechod ze stávajícího webu je zdánlivě obtížnou překážkou. Nenechte se zmást: ve skutečnosti je realita mnohem jednodušší, a hlavní překážkou je uvědomit si možnosti, které šablony nabízí. :)

 

Abychom vás přesvědčili, podívejte se na naše tři videa, která vám s přechodem na nové šablony hodně pomůžou - ať už zakládáte web od nuly, nebo chcete stavět na již existujícím obsahu. 

A pokud videa moc nemusíte, textový popis základních postupů najdete níže.

Potřebujeme úplně nový web

Pokud nemáte žádný web (a ani adresu), přihlaste se přes skautIS na https://lebedahosting.cz. Vyplňte krátký formulář - název domény (tedy adresu webu), název vaší jednotky, v jedné větě popište obsah webu, vyberte “WordPress - Připravený web se šablonou - rychloinstalace” (zvolit můžete také “WordPress - Připravený web se šablonou - rozšířené nastavení v dalším kroku”), zadejte heslo, kterým se budete přihlašovat na webu (uživatelské jméno je “spravce”) a vyberte šablonu “Dobrý skautský web 1”, “Dobrý skautský web 2” nebo “Dobrý skautský web 3” dle vaší preference nebo potřeby.

 

Poté je třeba, aby správci Lebedy váš web schválili - to probíhá obvykle v řádu minut, ale nejdéle 2 dny. Po schválení webu se můžete přihlásit do administrace WordPressu (adresawebu.skauting.cz/wp-admin) a ladit jej dle potřeby. Texty a fotografie zde již budou nahrané.

Máme doménu, ale nemáme žádný obsah

Pokud máte doménu na Lebedě, přes administraci se proklikněte na “Nainstalovat WordPress”. Vyplňte krátký formulář - název domény (tedy adresu webu), název vaší jednotky, v jedné větě popište obsah webu, vyberte “WordPress - Připravený web se šablonou - rychloinstalace” (zvolit můžete také “WordPress - Připravený web se šablonou - rozšířené nastavení v dalším kroku”), zadejte heslo, kterým se budete přihlašovat na webu (uživatelské jméno je “spravce”) a vyberte šablonu “Dobrý skautský web 1”, “Dobrý skautský web 2” nebo “Dobrý skautský web 3”. Poté se můžete přihlásit do administrace WordPressu (adresawebu.skauting.cz/wp-admin) a ladit jej dle potřeby. Texty a fotografie zde již budou nahrané.

 

Jestliže nemáte doménu na Lebedě, a máte již nainstalovaný WordPress, pokračujte podle našeho návodu pro DSW 1, DSW2 nebo DSW 3. Tímto způsobem nebudete mít nahrané texty a fotografie. Budete proto muset stránky připravit manuálně.

 

V blokovém editoru, který šablony používají, není doplnění vlastního obsahu nic těžkého, ale první překážky se mohou zdát nepřekonatelně vysoké. Doporučujeme proto si jej proklikat např. v tomto testovacím editoru (v angličtině).

 

Pokud WordPress nemáte nainstalovaný, nainstalujte si jej (např. podle tohoto návodu, některé webhostingy však nabízejí automatickou instalaci na jedno kliknutí) a poté se řiďte naším návodem pro DSW 1, DSW2 nebo DSW 3. Opět platí, že nebudete mít nahrané texty a fotografie a obsah budete muset doplnit ručně.

Máme již web s obsahem a potřebujeme jen přejít na novou šablonu

Pokud máte web s WordPressem, stačí si zaktivovat šablonu Twenty Twenty a v menu Přizpůsobit -> CSS vložit kód, který s celým postupem najdete zde: DSW 1DSW2DSW 3. Tento kód má na starosti kosmetická nastavení webu, tedy jak se jednotlivé prvky budou chovat. Obsah webu však budete muset opět doplnit ručně.

 

Pokud používáte jiný redakční systém než WordPress, budete muset web smazat. Doporučujeme vám si uložit důležité články a texty, jinak o ně přijdete. Následujte předchozí návody podle toho, zdali máte web na Lebedě či nikoli.

Otázky a odpovědi

Kde si můžu vyzkoušet úpravu stránek?

Pískoviště jednotlivých šablon v tuhle chvíli nemáme v plánu, ale prostředí Gutenberg si můžete vyzkoušet např. na webu Test Gutenberg.

Co všechno můžeme na webu upravovat?

Představte si, že téměř prvek webu je samostatný blok: každý odstavec, obrázek, nebo třeba tlačítko. Každý z těchto bloků můžete různě upravovat, posouvat nebo dokonce zvětšovat. Můžete je vkládat do sloupců (až 5 najednou), zarovnávat, dávat texty přes obrázky aj. A to všechno bez jakéhokoli kódování.

 

Slova to ale nedokážou jednoduše popsat: doporučujeme si samotné prostředí projít, proklikat a vyzkoušet, třeba zde. A podívat se na video vložené výše!

Co bychom si měli upravit?

Ta nejdůležitější nastavení webu popisuje video vložené o kus výš. Doporučujeme se na něj podívat!

 

Projděte si v klidu celý web, pročtěte si texty a poznamenejte si místa, která např. zcela neodrážejí realitu ve vašem oddíle - budou to zejména stránky o registraci, táboru, družinách, seznamu potřeb, stránka o finančních nákladech, podrobnosti na stránce s výzvou k podpoře a stránky s kontakty.

 

Jsou zde také minimálně 4 stránky, které zcela čekají na váš vstup: kalendář, historie oddílu, důležité dokumenty a galerie. Návod a tipy, jak s těmito stránkami pracovat, v nich přímo uvádíme.

 

Upozorňujeme také na vloženou brožuru pro nováčky Skauting je dobrodružství. Tuto brožuru pravidelně aktualizujeme, a mohlo by se stát, že vložený odkaz již nebude aktuální. Na stránce skaut.cz/dobrodruzstvi najdete vždy aktuální verzi, kód na vložení do stránky najdete v návodu dole.

Na co se dále těšit: další barvy, texty a šablony

K této šabloně připravujeme další obsah: barevné kombinace a claimy (krátké a úderné nadpisy) na hlavní stránku. O nových možnostech budeme informovat. Tyto úpravy budou jednoduše aplikovatelné.

Bude šablona aktualizovaná?

Ano, bude. Šablony jsou prakticky základními šablony WordPressu, pouze naplněné skautským obsahem a fotografiemi a s drobnými lokálními úpravami. To znamená, že několik dalších let budou šablony aktualizované a budou vypadat stále stejně.

 

Toto řešení ale znamená, že případné konkrétní změny z naší strany (drobné ladění grafiky či obsahu) se neprojeví na již nainstalovaných šablonách. Na velké úpravy, aktualizace a doplňky budeme upozorňovat mj. i zde na Křižovatce.

Zpětnou vazbu uvítáme

Veškeré podněty, reakce, připomínky a opravy uvítáme v samostatném dokumentu. Pomohou nám např. s další podporou webových šablon. Děkujeme!

 

Za skautský komunikační tým a Dobrý skautský web

 

Lukáš Neuheisl

redaktor externí komunikace

 

David Urban - Ňuf

koordinátor webových projektů

 

P. S. Děkujeme všem fotografům, kteří poskytli fotografie tomuto projektu! Prosíme, neodstraňujte jejich jména od přednahraných fotografií. Jsou jimi: Zuzana Havlínová - Pipla, Jaroslav Šafer - Volt, David Kolář, Lucie Horáková - Basa, Jakub Kozák - Ozzi, Tomáš Tkáčik - Rozum, Lukáš Brhlík - Earl, Petr Kalousek - Robinson, Josef Tvrdík - Tučňák, Iva Urbánková - Ivanka, Patrik Šimr - Hombré, Lukáš Fuchman - Ježíšek, Jiří Vobiš - Lobo, Štěpán Filip, Barbora Čížková, Jan Schaffhauser, Lucie Bezoušková - Žížala, Martin Svoboda - Veverčák, Jan Pešek - Wafle, Václav Štěpán - Liška, Tadeáš Renza, Eliška Klimtová - Pampi, Jan Dočekal - Lupen a David Urban - Ňuf.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3807x

Práce s článkem

6
kladných hlasů

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu