....

Chyba na stránce: Je na čase oprášit oddílový web s novou webovou šablonou! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5098-nova-webova-sablona-2020"

Je na čase oprášit oddílový web s novou webovou šablonou!

Je na čase oprášit oddílový web s novou webovou šablonou!

Váš oddílový web není pavoučí příbytek, je proto na čase ho pořádně vysmýčit! Využijte novou oddílovou webovou šablonu (nebo si počkejte pár týdnů na další oddílovou a střediskovou) a postavte si nový web jednoduše a rychle.

Víme, že na tuhle šablonu řada z vás už dlouho čekala. Bohužel to nebylo jednoduché, celý projekt jsme museli dvakrát kompletně restartovat. Nyní jsme použili běžně dostupnou šablonu, kterou jsme upravili… a naplnili obsahem od začátku do konce! A protože jsme prošli desítky oddílových webů a udělali průzkum, co takové weby využívají a obsahují, tato šablona by proto měla splňovat většinu požadavků skautských oddílů. Včetně doplňování jednotlivých bloků, vkládání kalendáře a dalších jednoduše dostupných funkcionalit.

 

Přesvědčete se sami, podívejte se na ukázkový web! >>>

 

 

 

V šabloně najdete již hotové texty o skautingu, texty, které si budete muset mírně doplnit dle skutečného stavu ve vašem oddíle i místa, kde radíme, jak doplnit např. fotogalerii. Věříme, že vám texty pomůžou nejen s komunikací s rodiči a náborem nováčků, ale také např. se získáváním financí. 

 

Také zde najdete spoustu fotografií. Prosíme, neodstraňujte jména autorů od fotografií, protože slouží jako poděkování, že fotografie do webové šablony poskytli. Jsou jimi: Zuzana Havlínová - Pipla, Jaroslav Šafer - Volt, David Kolář, Lucie Horáková - Basa, Jakub Kozák - Ozzi, Tomáš Tkáčik - Rozum, Lukáš Brhlík - Earl, Petr Kalousek - Robinson, Josef Tvrdík - Tučňák, Iva Urbánková - Ivanka, Patrik Šimr - Hombré, Lukáš Fuchman - Ježíšek, Jiří Vobiš - Lobo, Štěpán Filip, Barbora Čížková, Jan Schaffhauser, Lucie Bezoušková - Žížala, Martin Svoboda - Veverčák, Jan Pešek - Wafle, Václav Štěpán - Liška, Tadeáš Renza, Eliška Klimtová - Pampi, Jan Dočekal - Lupen a David Urban - Ňuf. Děkujeme!

Jak šablonu nainstalovat?

Instalací vás prostřednictvím videa provede David Urban - Ňuf, který šablonu z technického hlediska připravil. Vysvětlí, jak si ji nainstalovat, jak fungují její úpravy a na co byste si možná měli dát pozor.

A pokud se na video nechcete dívat, přečtěte si návod níže. Jednodušší už to skoro nebude. Pro (snad) každý scénář máme řešení!

Potřebujeme úplně nový web

Pokud nemáte žádný web (a ani adresu), přihlaste se přes skautIS na https://lebedahosting.cz. Vyplňte krátký formulář - název domény (tedy adresu webu), název vaší jednotky, v jedné větě popište obsah webu, vyberte “WordPress - Připravený web se šablonou - rychloinstalace” (zvolit můžete také “WordPress - Připravený web se šablonou - rozšířené nastavení v dalším kroku”), zadejte heslo, kterým se budete přihlašovat na webu (uživatelské jméno je “spravce”) a vyberte šablonu “Dobrý skautský web 1”.

 

Poté je třeba, aby správci Lebedy váš web schválili - to probíhá obvykle v řádu minut, ale nejdéle 2 dny. Po schválení webu se můžete přihlásit do administrace WordPressu (adresawebu.skauting.cz/wp-admin) a ladit jej dle potřeby. Texty a fotografie zde již budou nahrané.

Máme doménu, ale nemáme žádný obsah

Pokud máte doménu na Lebedě, přes administraci se proklikněte na “Nainstalovat WordPress”. Vyplňte krátký formulář - název domény (tedy adresu webu), název vaší jednotky, v jedné větě popište obsah webu, vyberte “WordPress - Připravený web se šablonou - rychloinstalace” (zvolit můžete také “WordPress - Připravený web se šablonou - rozšířené nastavení v dalším kroku”), zadejte heslo, kterým se budete přihlašovat na webu (uživatelské jméno je “spravce”) a vyberte šablonu “Dobrý skautský web 1”. Poté se můžete přihlásit do administrace WordPressu (adresawebu.skauting.cz/wp-admin) a ladit jej dle potřeby. Texty a fotografie zde již budou nahrané.

 

Jestliže nemáte doménu na Lebedě, a máte již nainstalovaný WordPress, pokračujte podle našeho návodu. Tímto způsobem nebudete mít nahrané texty a fotografie.

Pokud WordPress nemáte nainstalovaný, nainstalujte si jej (např. podle tohoto návodu, některé webhostingy však nabízejí automatickou instalaci na jedno kliknutí) a poté se řiďte naším návodem. Opět platí, že nebudete mít nahrané texty a fotografie.

Máme již web s obsahem a potřebujeme jen přejít na novou šablonu

Pokud máte web s WordPressem, stačí si zaktivovat šablonu Twenty Twenty a v menu Přizpůsobit -> CSS vložit kód, který s celým postupem najdete zde.

 

Pokud používáte jiný redakční systém než WordPress, budete muset web smazat. Doporučujeme vám si uložit důležité články a texty, jinak o ně přijdete. Následujte předchozí návody podle toho, zdali máte web na Lebedě či nikoli.

Co bychom si měli upravit?

Projděte si v klidu celý web, pročtěte si texty a poznamenejte si místa, která např. zcela neodrážejí realitu ve vašem oddíle - budou to zejména stránky o registraci, táboru, družinách, seznamu potřeb, stránka o finančních nákladech, podrobnosti na stránce s výzvou k podpoře a stránky s kontakty.

 

Jsou zde také 4 stránky, které zcela čekají na váš vstup: kalendář, historie oddílu, důležité dokumenty a galerie. Návod a tipy, jak s těmito stránkami pracovat, zde přímo uvádíme.

 

Upozorňujeme také na vloženou brožuru pro nováčky Skauting je dobrodružství. Tuto brožuru pravidelně aktualizujeme a změny by se měly na vašem webu automaticky projevit. Kdyby se náhodou brožura nenačítala, na stránce skaut.cz/dobrodruzstvi najdete vždy aktuální verzi, kód na vložení do stránky najdete v návodu dole.

Co všechno můžeme na webu upravovat?

Díky použití těchto šablon postavených na tzv. blokovém editoru Gutenberg máte opravdu hodně možností - můžete si upravovat jednotlivé sekce hlavní stránky, vytvářet nové a vkládat další obsah bez jakéhokoli kódování. Slova to ale nedokážou jednoduše popsat: doporučujeme si samotné prostředí projít.

Na co se dále těšit: další barvy, texty a šablony

K této šabloně připravujeme další obsah: barevné kombinace a claimy (krátké a úderné nadpisy) na hlavní stránku. O nových možnostech budeme informovat. Tyto úpravy budou podobně jednoduché.

 

Připravujeme ještě dvojici dalších šablon - jednu oddílovou (se stejným obsahem) a druhou střediskovou (s upraveným obsahem). Ty vydáme v průběhu dalších týdnů.

Bude šablona aktualizovaná?

Ano, bude. Tato i další šablony, na kterých pracujeme, jsou prakticky základními šablony WordPressu, pouze napěchované skautským obsahem a fotografiemi a upravené lokálně. To také znamená, že několik dalších let budou šablony aktualizované a budou fungovat.

 

Toto řešení ale také znamená, že případné konkrétní změny z naší strany (drobné ladění grafiky či obsahu) se neprojeví na již nainstalovaných šablonách. Na velké úpravy, aktualizace a doplňky budeme upozorňovat mj. i zde na Křižovatce.

Zpětnou vazbu uvítáme

Veškeré podněty, reakce, připomínky a opravy uvítáme v samostatném dokumentu. Pomohou nám např. s přípravou dalších dvou šablon. Děkujeme!

 

Za skautský komunikační tým a Dobrý skautský web

 

Lukáš Neuheisl

redaktor externí komunikace

 

David Urban - Ňuf

koordinátor webových projektů

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2560x

Práce s článkem

3
kladných hlasů

Diskuse o článku

10 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu