....

Chyba na stránce: Sedmikrásky z Mostu ukazují, jak může vypadat online schůzka pro nejmladší - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5081-svetusky-z-mostu-ukazuji-jak-muze-vypadat-online-schuzka-pro-ne"

Sedmikrásky z Mostu ukazují, jak může vypadat online schůzka pro nejmladší

Sedmikrásky z Mostu ukazují, jak může vypadat online schůzka pro nejmladší

S laskavým svolením a velkým poděkováním s vámi sdílíme zkušenost Dany Tarantové - Komtesy z oddílu Sedmikrásky Most. Píše o tom, jak jim fungují online schůzky s mladšími dětmi - světluškami a dokonce i benjamínky. Začtěte se, stojí to za to! A pak se neváhejte ptát v komentářích, co vás zajímá, a jaká je vaše zkušenost.

Stejně jako ostatní oddíly jsme řešili, jakým způsobem zapojit světlušky a skautky do online programu. Chvilku nám trvalo, než jsme si v nové situaci vyřešili rodiny a hned poté hurá do propojení oddílu. Úkoly a povinné aktivity? Kdepak, všichni vidíme, kolik mají děti úkolů, tuto možnost jsme zavrhli.

Rozhodovali jsme se pak mezi společnou komunikací a živým vysíláním na Facebooku. Nakonec vyhrál starý dobrý Skype před Google Meet, aby si holky mohly psát i během týdne.

Oddíl máme početný, schůzky jsme proto naplánovali po šestkách, které se potkají se svou vedoucí. Čas schůzky byl určen maximálně na jednu hodinu, která se v této formě komunikace ukázala jako dostačující. V google dotazníku vyplnili rodiče skype jméno světlušek a skautek. Podle toho jsme mohli odhadnout, kolik se v který den zapojí členek.

Jaké to ve skutečnosti bylo

1. šestka - starší světlušky se zapojily ve velkém stylu. Moc je bavilo vkládat do Skypu smajlíky, textíky a i po Skypu spolu vydržely další hodinu. Od té doby si ve svém vláknu píšou a vkládají i fotografie. 

2. šestka - mladší světlušky byly velice neposedné. Moc rády se slyšely a nejvíc je bavilo hrát hry, o kterých víc píšu níže.

3. šestka - nejmladší světlušky byly velice povídavé a hry rozhodně byly na místě.

Ideální počet v jedné skupině je zhruba osm členek, aby byla možnost povídat si s každou. Vedoucí si dává pozor, aby se občas na něco zeptala i tišší světlušky tak, aby byly všechny zapojené. 

Na začátku je důležité říct, aby si každá vypnula televizi či rádio, nebo neseděla proti oknu. Každá má připravený papír a tužku a další pomůcky dle potřeby. 

Co nás zajímalo? Kdo je doma, kdo u babičky, čí rodiče chodí do práce, zda zvládají úkoly. Povídaly jsme si o bezpečí na internetu, sdílely nápady na hry a činnost doma.

Hry přes videokonference pro nejmladší

Co se dá hrát před videokonferenci? Spousta her, určitě postupně dokážeme upravit mnoho aktivit. Zatím sdílím to, co jsme vyzkoušely:

  • Hádání předmětu - jedna si myslí věc v místnosti, kde sedí, ostatní hádají, o jaký předmět jde (např. židle, postel, skříň)
  • Barvy v pokoji - mají za úkol donést věc dané barvy - bílá, růžová, zelená... Většinou jde o plyšáky, a tak je možno si vyslechnout jméno daného plyšáka.
  • Veselá věta - každá píše slova dle pokynů - KDO, S KÝM, CO DĚLALI, KDE, KDY, PROČ , po zkoušce rozdělíme postupně slova mezi jednotlivé holky a ve stejném pořadí přečtou, co si zapsali. Výsledek je stejný, jako kdyby přikládali papír, vtipná věta vznikne.
  • Společný tanec - lze zapnout v mobilu či rádiu píseň a společně si zatancovat.
  • Změna na sobě - holky se střídají a vždy si jedna něco na sobě změní a pak se vrátí před kameru. Ostatní musí poznat, k jaké změně došlo.
  • Město, jméno, zvíře, věc - i tato hra se dá zařadit, abeceda bude slyšet, stop také, bodovat netřeba.
  • Kreslení - vděčná aktivita - lze kreslit levou rukou, pravou, pusou, nohou, poslepu, ... Výsledný obrázek si můžete ukázat.
  • Brouk s kostkou - také hra brouk lze zařadit, ale každá musí mít kostku. Nejdříve vysvětlíme pravidla a prakticky hraje každá sama, jen nahlas říkáme, jakou část těla kreslíme.
  • Zvířátko - už během první chvilky uvidíte domácí mazlíčky, což nevadí.
  • Hry na paměť

Během jedné hodiny jsme si vystačily se třemi hrami. Během následujících schůzek jistě vymyslíme mnoho zajímavých aktivity. A vy určitě také.

A co benjamínci

Na středisku máme také početný oddíl Medvíďat, benjamínků. Jak je zapojit? Zde vyhrálo živé facebookové vysílání. Už máme za sebou první vysílání, ve kterém si během 15 minut mohli medvíďátka vyzkoušet nejrůznější dětská rozpočítadla a "výlet do ZOO". V něm byl vždy ukázán obrázek a poté dané zvíře předvedli. Mé děti doma to moc bavilo. I když jsou běžně schůzky jednou týdně, online vysílání bude dvakrát týdně a to jednou "blbnutí" a podruhé online "vyrábění".

Další nabyté zkušenosti

Po první zkušenosti víme, že rodiče jsou za tuto aktivitu velice vděční. V pozadí hovorů je slyšíme, jak se smějí a pomáhají nesmělým světluškám se zapojením do hovoru. I my vedoucí jsme se ve vlastním vláknu na Skype začali potkávat a moc nás to baví.

Objevil se nějaký problém? Skype není sice úplně moderní, nám ale zatím vyhovuje. Třeba platformu setkávání v budoucnu změníme. Je třeba dát si pozor na souběžné online schůzky sourozenců.

Počet 12 holek v jedné konverzaci byl hodně, protože si toho mají hodně co říct, pro příště je rozdělíme do dvou skupin. 

Aktuální informace dostávají rodiče vždy do facebookové skupiny a do emailu.

Přejeme všem vedoucím, aby našli cestu, jak komunikovat s vlčaty, světluškami, skautkami i skauty, rodiče to moc ocení.

Dana Tarantová - Komtesa
Odbor vlčat a světlušek, Sedmikrásky Most

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3590x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu