....

Chyba na stránce: Každé léto tisíc skautských táborů. A několik z nich zapálí les. Buďme opatrní! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4557-kazde-leto-tisic-skautskych-taboru-a-nekolik-z-nich-zapali-les-budme-opatrni"

Každé léto tisíc skautských táborů. A několik z nich zapálí les. Buďme opatrní!

Každé léto tisíc skautských táborů. A několik z nich zapálí les. Buďme opatrní!

Rozdělávají oheň, učí se uzly nebo morseovku a hrají bojovky. Takovou představu o skautech má pravděpodobně dost velká část veřejnosti a je pravda, že tyto aktivity tvoří pevnou součást našeho programu.
Chrání přírodu a dodržují pravidla. I to si o nás mnozí myslí. Je to tak ale doopravdy?

Každé léto řešíme v souvislosti se skautskými výpravami a tábory několik požárů. Někdy jde o hloupou shodu náhod, někdy o zanedbání bezpečnosti ze strany vedoucích a rádců, jindy o machrování nebo vyložený risk. Následky jsou každopádně často nepříjemné.

Požár způsobili skoro vždy ti, kteří byli přesvědčeni, že se jim nic takového nemůže stát. Vezměte toto upozornění vážně a věnujte mu chvilku pozornosti na poslední střediskové radě před tábory!

 

Nad čím se vyplatí přemýšlet, než do programu zapojíte oheň?

  • jsou rádci dostatečně zkušení, takže vědí, jaká rizika se s ohněm pojí?
  • nemáte mezi sebou jedince, kteří zrovna teď rádi provokují nebo se předvádí? Pokud ano, možná byste měli být v souvislosti s ohněm ostražitější.
  • neprovokuje aktivita k přílišné soutěživosti? Ta totiž zvyšuje riziko, že se na pravidla bezpečnosti zapomene.
  • máte po ruce zdroj vody všude, kde aktivita probíhá? Petka nestačí, vody musí být opravdu dost, obzvlášť za sucha.
  • zvážili jste, do jaké míry je půda vysušená? Oheň se totiž může šířit i kořenovým systémem. Někdy je lepší vymyslet jinou aktivitu, i když se vám to zrovna nebude hodit.
 

Co rozmyslet, než se rozhodnete usednout k táboráku?

 

  • není ve vašem regionu vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů kvůli suchu? Neznalost neomlouvá a sucho trápilo minulé léto i letos na jaře většinu regionů České republiky. Než zapálíte slavnostní táborák, zkontrolujte web kraje, ve kterém se nacházíte, případně web hasičského záchranného sboru (pokud nemáte přístup na internet, před táborem si na tyto instituce uložte čísla do mobilu). Sledovat můžete i Index nebezpečí požárů Českého hydrometeorologického ústavu, který zobrazuje nebezpečí po menších územních celcích.
  • zvažte, jestli máte ohniště vybudované dostatečně daleko od lesa - rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je podle Lesního zákona 289/1995 Sb. zakázáno do vzdálenosti 50 m od okraje lesa
  • V rezervacích, národních parcích a chráněných krajinných oblastech navíc zakazuje rozdělávání ohně mimo vyhrazená místa zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

 

Na spoustě facebookových profilů a webů skautských oddílů jsme v minulosti zachytili fotky, kterými se přiznáváte, že si s lesním zákonem často moc hlavu nelámete.

 

Co může požár způsobený skauty přinést?

  • správní pokutu, přestupkové řízení nebo nutnost nahradit škodu majiteli lesa (pojištění pokryje škodu pouze do určité částky)
  • nepříjemné vyšetřování a řešení, kdo vlastně udělal chybu nebo zanedbal svoje povinnosti
  • poškození dobrého jména skautingu - že skauti porušují pravidla nebo ničí přírodu je minimálně mediálně pikantní a tedy žádané téma
  • špatné vztahy s majitelem pozemků, lesů, představiteli nebo obyvateli blízké obce
  • stres a špatnou náladu

 

 

Nezapomeňte, že obzvlášť v období, kdy je půda do hloubky vysušená, je velké riziko, že dojde k požáru, který se šíří pod zemí, kořenovým systémem lesa. Může klidně zničit rozsáhlé území a velmi špatně se hasí. Měli byste mít stav půdy na mysli a případně aktivity s ohněm úplně vynechat. A pozor, půda dokáže být vysušená nejen v létě!

 

Většina z nás nejspíš miluje pohled do plamenů a jen s těžkým srdcem se budeme loučit s plameny táboráku. To je pochopitelné, ale je potřeba se s tím srovnat, ne pokoušet štěstěnu. V sázce je toho totiž celkem dost.

 

PS: Pokud se dostanete do krizové situace související s ohněm, nezapomeňte zavolat také na Skautskou krizovou linku: 737 205 520.  

 

Barbora Trojak

tisková mluvčí, koordinátorka Skautské krizové linky

 

Petr Vaněk - Permi

místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1183x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu