....

Chyba na stránce: Fotbalem za udržitelný rozvoj: pojďte skórovat! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4458-fotbalem-za-udrzitelny-rozvoj-pojdte-skorovat"

Fotbalem za udržitelný rozvoj: pojďte skórovat!

Fotbalem za udržitelný rozvoj: pojďte skórovat!

Na květen pro vás máme speciální pozvání: je sportovní, ale opravdu skórovat bude jen ten, kdo kromě dobré fyzičky a fair play předvede i opravdový zájem o okolní svět.

Každý den čelíme řadě výzev a rozhodnutí, které mají na naši budoucnost větší vliv, než si myslíme. Pokud budeme žít v souladu s Cíli udržitelného rozvoje (SDGs), můžeme společně proměnit planetu na lepší místo pro všechny. Naplňováním Cílů dokážeme zastavit hlad a chudobu, odstranit společenské nerovnosti, zlepšit ekonomický růst či lépe chránit přírodu. Cíle udržitelného rozvoje přijaly země OSN na summitu v září 2015 v rámci Agendy pro udržitelný rozvoj 2030. K podpoře globálních cílů udržitelného rozvoje se zavázaly jak WOSM, tak WAGGGS, jichž jsme jako Junák – český skaut součástí.

Zní vám to jako smysluplná věc? Nám také, a právě proto jsou skauti jedním z partnerů českého vydání Global Goals World Cup, fotbalového turnaje, jehož cílem je upozornit širokou veřejnost na existenci Cílů udržitelného rozvoje. V květnu se na něm v Praze utká více než 24 týmů žen s jediným cílem: hrát pro lepší svět. Každý tým totiž bojuje za jeden ze 17 Cílů udržitelného rozvoje od OSN (Sustainable Development Goals = SDGs).

 

Na turnaj hledáme skautské zástupce a zástupkyně a budeme moc rádi, pokud nám s tím pomůžete. Třeba jako: 
  • hráčka v týmu reprezentujícím Junáka – českého skauta, 
  • dobrovolník nebo dobrovolnice pomáhající ostatním týmům. 

 

Pro potenciální hráčky:

Kdy a jak bude turnaj probíhat?

Do hry je potřeba vložit víc než jen sportovního ducha. A nejde jen o skóre!

Hraje se na Václavském náměstí, 29. května 2019 za účasti známých osobností nejen ze světa sportu, politiky a zahraničních hostů. Možná přijede i Nikolaj Coster Waldau, představitel Jaimeho ze seriálu Hra o trůny, který je celosvětovou tváří turnaje! Týmy mají 5 hráček (které se ale mohou střídat, takže přijet můžete až v osmi), panel rozhodčích pod vedením kreativního producenta a umělce Yemi A.D. po každé hře rozdělí mezi dva týmy celkem čtyři body:

  • Pro tým, který dal více gólů: 1 bod pro tým, který dal ve hře nejvíce gólů. V případě remízy získá každý tým ½ bodu.
  • Pro nejoriginálnější tým: fandíme kreativitě a síle projevu. Odměníme veškerou tvůrčí aktivitu, kterou vnesete do hry: originální kostýmy, tance, pokřiky, vlajky či udržitelné bannery… kreativitě se prostě meze nekladou.
  • Pro dav, který nejvíce fandí: globální cíle jsou pro všechny a zaslouží si ten největší fanklub. Zapojte co nejvíce fanoušků, aby vám pomohli zvýšit povědomí o cíli, za který kopete.
  • Pro nejlepší aktivitu na podporu SDGs: nesmírně důležitá je kolektivní akce a osvětová kampaň na podporu cíle, za který hrajete. Můžete sbírat peníze pro dobrou věc, vzdělávat děti o SDGs, vést osvětovou kampaň proti nadměrnému používání jednorázového plastu, pokusit se o změnu legislativy. Možností, jak měnit svět, je nepočítaně.

Kdo se může přihlásit?
  • tým sestává z pěti až osmi žen nad 18 let
  • k registraci si každý tým musí vybrat jeden ze 17 Cílů udržitelného rozvoje, který bude aktivně podporovat
  • na podporu svého cíle musí tým do turnaje vykonat nějakou konkrétní aktivitu - tu můžete spojit třeba s celostátním Skautským dobrým skutkem!
  • nevadí, pokud nejste z Prahy, s hrazením cestovních nákladů vám pomůžeme, stejně jako s případným hledáním ubytování

Do kdy se přihlásit? A jak?

Čas na registraci je krátký: limitem je 31. 3. 2019. Pokud se přihlásí víc týmů, komunikační tým ústředí z nich vybere jeden, nejdůležitějším kritériem pak bude plánovaný projekt týmu.

Na barbora.trojak@skaut.cz napište základní obrysy svého týmu - odkud jste, kolik vás je, jaký cíl byste si chtěly vybrat a co byste pro něj udělaly.


Proč je to fajn nápad?
  • společně přispějeme k tomu, aby se o Cílech udržitelného rozvoje víc vědělo
  • vítěz turnaje získá možnost zúčastnit se světového finále Global Goals World Cup v New Yorku, které se koná v září 2019 v rámci týdne zasedání Valného shromáždění OSN

Pro potenciální pomocníky:

Zaujal vás turnaj, ale nemáte partu, se kterou hrát? Chcete se zapojit jinak?
Hledáme dobrovolníky na pomoc při samotném turnaji. Každý tým by měl mít jednoho svého patrona, který se o něj během turnaje stará a ví, co a jak. Chcete to zkusit? Ozvěte se na barbora.trojak@skaut.cz. 18 let, jako v případě hráček, vám být nemusí. A kluky vítáme taky!  

Co jsou Globální cíle udržitelného rozvoje?

Na naplňování SDGs se v roce 2015 shodly všechny členské státy OSN v rámci tzv. Agendy 2030. Společný plán definuje svět v roce 2030 a konkrétní kroky, jak bojovat s ekonomickými, environmentálními a sociálními problémy, se kterými se právě potýká. Naplnit tyto náročné cíle do roku 2030 se podaří jedině v případě, že k tomu přispěje každý z nás.

Jak to souvisí se skauty?

Robert Baden-Powell si přál, aby skauti a skautky nebyli jen platnými občany své země, ale celého světa. Součástí skautingu je snaha o inkluzivní, spravedlivé a nenásilné soužití ve světě a v souladu s přírodou, jejíž kapacity jsou limitované. Junák – český skaut zřídil před dvěma lety odbor Skauti na Zemi, jehož cílem je posílit roli skautského hnutí v podpoře důstojného života, lidských práv, rovnosti a spravedlnosti ve světě. Usiluje o to, aby skauti a skautky vnímali svět celistvě a v souvislostech a aby díky tomu dokázali domýšlet dopady svého jednání.

Sportu zdar! 

Bára Trojak | barbora.trojak@skaut.cz

skautská tisková mluvčí

 

 

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1896x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu