....

Chyba na stránce: Revizorův rok, aneb jak si naplánovat činnost revizní komise na středisku - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4439-revizoruv-rok-1"

Revizorův rok, aneb jak si naplánovat činnost revizní komise na středisku

Revizorův rok, aneb jak si naplánovat činnost revizní komise na středisku

Na začátku svého působení v revizní komisi je důležité se s jednotkou seznámit. Věnujte svůj čas tomu, abyste poznali, jak to ve středisku chodí po organizační stránce, jaká má středisko nastavená pravidla, jak má rozdělené funkce, jaký má majetek atd. Některé věci nemusíte detailně kontrolovat každý rok, přece jen středisko nemění svoje pravidla, smlouvy či bankovní účty každý rok. Pokud s jednotkou budete jako revizoři nějakou dobu "žít", nastavení i průběh kontrol běžných činností střediska pro vás bude časem jednodušší a jednodušší, vytvoříte si se střediskem zaběhnutý kalendář. Jak, ale začít, na co nezapomenout každý rok?
 
LEVEL: STŘEDISKOVÝ ZAČÁTEČNÍK
 
Motto: Jsem revizor – začátečník na středisku/v přístavu. Zatím mi z toho jde hlava kolem a budu rád, když zvládnu to nejnutnější minimum.
 
  • Na začátku roku je relativní klid, odpočívejte, ale buďte v pohotovosti. Na ústředí probíhá centrální kontrola vyúčtování dotací. Může se stát, že ÚRKJ bude chtít nějaká vysvětlení – primárně se obrátí na hospodáře či vedoucího jednotky, ale neškodí, budete-li ve střehu i vy (revizní komise). Může se stát, že se objeví nějaká chyba a bude třeba promptně opravit vyúčtování a připojit potřebná stanoviska revizní komise.
  • V polovině roku si naplánujte kontrolu hospodaření za loňský rok. Dohodněte včas s vedoucím střediska (a hospodářem) termín kontroly (i když to není vaší povinností) a předejte mu písemné oznámení.
  • V listopadu vás čeká kontrola vyúčtování provozních dotací. Včas ji naplánujte, oznamte, vyčleňte si na ni jedno odpoledne. (Pokud nechcete tříštit síly, můžete kontrolu spojit s kontrolou hospodaření za minulý rok).
  • Je možné, že vaše jednotka kromě provozních dotací čerpá i jiné dotace s odlišnými termíny vyúčtování, které také bude potřeba zkontrolovat a připojit k nim vaše stanovisko. Zjistěte tedy včas u vedoucího jednotky, jaké dotace jednotka v daném roce čerpá a jaké jsou termíny vyúčtování.
  • Pamatujte, že každou započatou kontrolu musíte dokončit a také z každé kontroly byste měli vedoucímu jednotky podat revizní zprávu a teprve na jejím základě připojit své více či méně příznivé stanovisko na formulář DOT_V1. Případně zjištěné nedostatky raději řešte hned a na místě, případně stanovte reálné termíny na opravu.
 
Jak bylo v úvodu řečeno, pokud  budete jako revizoři nějakou dobu "žít" se svým střediskem, kontrola pravidelných činností pro vás bude denním chlebem. S jednotlivými odpovědnými činovníky (hospodářem, správcem kluboven, …) se budete znát, budete se s nimi moci potkat i mimo revize na akcích střediska či střediskových radách. Zvýšenou pozornost tedy věnujte a podrobněji kontrolujte, pokud jednotka bude svoji činnost rozšiřovat o další aktivity nebo zásadně měnit stávající nastavení.
 
PÁR TIPŮ NAKONEC
 
  • Nejste na to sami! Když si s něčím nevíte rady nebo někde něco hoří, a vy na to nemáte čas, nebojte se požádat o pomoc revizku okresu nebo kraje (klidně i ÚRKJ), která vám určitě vyjde vstříc a nenechá vás v tom!
  • Chcete si rozšířit obzory?  Sledujte nabídky vzdělávacích akcí. Můžete také kontaktovat  revizku okresu, kraje nebo ÚRKJ, že byste chtěli být přizváni k některé z jejich revizí.
  • Revizní řád dává široké pole působnosti, jakými formami kontrolu provádět. Nebojte se využít všech jeho nástrojů!
  • Vzory všech dokumentů potřebných k revizím naleznete zde.
 
 
Příště:

 

Ondřej Bartoš - Batole
bývalý předseda ÚRKJ, člen pracovní skupiny pro Revizní komise

 
Tento článek je součástí střípků pro Revizory. Přehled všech odeslaných článků a možnost přihlášení k odběru střípků je zde. Případné dotazy a komentáře můžete také směřovat na revize@skaut.cz nebo diskutovat ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.
 
 
 
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1791x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu