....

Chyba na stránce: Grafický program Canva v nové verzi. Přečtěte si řešení problémů a tipy pro lepší práci - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4418-canva-verze-2-zmeny-problemy"

Grafický program Canva v nové verzi. Přečtěte si řešení problémů a tipy pro lepší práci

Grafický program Canva v nové verzi. Přečtěte si řešení problémů a tipy pro lepší práci

V posledních týdnech si každý uživatel grafického programu Canva musel všimnout změn, které v ní aktivně probíhaly. Zatímco nejprve šlo pracovat ve dvou různých prostředních (verze 1.0 a verze 2.0), v první polovině února Canva definitivně přešla na verzi 2.0. To se ale neobešlo bez problémů, které jsme se s Canvou snažili řešit - bohužel bez úspěchu. Přinášíme proto seznam nejdůležitějších změn, souvisejících problémů a jejich řešení pro každého uživatele.

 

Jeden z nástrojů Skautského vizuálního stylu je online grafický nástroj Canva. Stovky skautských dobrovolníků v něm tvoří své grafické výstupy díky předem připraveným šablonám a nahraným skautským podkladům.

Více o tom, co je Canva, jak vypadá a jak k ní získat přístupy zjistíte na samostatné stránce.

Známé změny, problémy a jejich řešení

Nová práce se složkami a zmizení stávajících složek

Největší (a vítanou) změnou v nové verzi Canvy je zdokonalení práce se složkami. Nově tak můžete otevřít a spravovat vaše návrhy i nahrané soubory pohodlně a bez omezení prostorem. Všechny složky totiž najdete na jedné adrese.

 

Hlavním problémem celého přesunu na tento systém je zmizení stovek složek v rámci sdíleného účtu (tdc@skaut.cz). Z šetření, které jsme provedli, vyplynulo, že složky nebyly smazány, ale v Canvě (resp. v odpovídající složce) se jednoduše nezobrazují, protože je nastaven limit 200 zobrazovaných položek. Také jsme si ověřili, že vyhledávání, které Canva nabízí, nevyhledává složky, ale pouze návrhy.

 

Pokusili jsme se na to Canvu upozornit, po několika e-mailech jsme dostali strohou odpověď “Canva ani ve verzi 1.0 nepodporovala více než 100 složek.” A to i přesto, že program Canva for Work, který používáme, nabízí “Neomezené složky pro návrhy” a přesto, že nové složky lze vytvářet. Na e-mail jsme v podobném duchu reagovali, bohužel již bez odezvy ze strany Canvy. V dubnu 2019 se tento limit navýšil na 200 složek.

 

Řešení je proto následující:

  1. Pokud se vaše složka zobrazuje (je mezi prvními 200 složkami sdíleného účtu), otevřete ji a zkopírujte si adresu složky z adresního řádku prohlížeče. Tuto adresu si bezpečně uložte např. do sdíleného dokumentu na Disku vaší jednotky, aby byla kdykoli k dispozici.
  2. Pokud se vaše složka nezobrazuje, vytvořte si novou složku. Prosíme, složku nezačínejte číslicí 1 pouze proto, abyste si ji mohli jednoduše dohledat. Složité situaci (a tedy ostatním uživatelům) to nijak nepomůže. Opakujte raději stejný postup se zkopírováním adresy jako v případě složek, které se zobrazují.
  3. Toto řešení funguje pro složky pro návrhy (dříve složky v levém panelu na hlavní stránce, kam jste si přesouvali hotové návrhy). Složky pro fotografie (dříve složky v panelu “Nahrané” při tvorbě návrhů) lze přes odkaz navštívit, ale nelze se k nim dostat při tvorbě grafiky.

Sdílet výstupy nemusíte odesláním pozvánky, místo stahování můžete sdílet

Na obrazovce tvorby a úpravy návrhů došlo k drobným změnám. Doporučujeme vám si je všechny osahat, vysvětlíme však jednu změnu. Ta proběhla v pravé části horního panelu.

 

Stejně jako v původní verzi Canvy zde zůstalo tlačítko pro sdílení a stahování, zmizel ale přepínač pro zobrazení návrhu týmu (tedy všem uživatelům skautské grafiky v Canvě) a/nebo zveřejnění návrhu (a tedy i jeho případné sdílení mimo skautskou grafiku).

 

Jak zajistit, aby vaše návrhy viděli všichni (a mohli upravovat, pokud chcete):

  1. Klikněte na tlačítko “Sdílet”.
  2. U týmu “skautská grafika” zvolte místo “Nesdílený” volbu “Může upravovat” nebo “Může zobrazovat”.
  3. Nevyužívejte volbu “Odeslat pozvání”, odešlete tak kobercový e-mail všem členům týmu skautské grafiky. ;)

 

Tlačítko pro stahování také dospělo určitých změn. Nově tak můžete výtvory sdílet přímo na Facebook (stránka/skupina), Twitter, LinkedIn nebo Tumblr. Zároveň je zde možnost přímé prezentace nebo vygenerování kódu, který vložíte na web.

 

 

Pozor: možnosti “Vytisknout ...” jsou placenou nabídkou Canva Print. Tato služba vám připravené materiály vytiskne a odešle přímo na určenou adresu. Ceník služby není dostupný, ale doporučujeme vám (i vzhledem k případným reklamacím) nechávat tisknout materiály ve vámi blízké profesionální tiskárně.

Skautská písma se nezobrazují jako výchozí

Nemilá změna přišla v souvislosti s písmy. Dříve, při otevření panelu “Text”, se jako první ukázala písma značky (tedy skautská písma). Nyní to tak není.

 

Jak vložit skautské písmo do výstupu:

  1. Pří tvorbě grafiky klikněte na panel “Text”.
  2. Klikněte na tlačítko “Přidat textové pole”.
  3. Do návrhu se vám vloží textové pole s označeným textem. Vlevo nahoře si zvolte titulkový font SKAUT Bold nebo běžný font TheMix C5.

U některých návrhů vypadá prostředí pro úpravu jinak

V tuto chvíli můžete při úpravě či vytvoření návrhů podle existující šablony vidět 2 různá prostředí:

  1. Žluto-zelené prostředí, které znáte z původní verze.
  2. Modro-fialové prostředí, které je nové.

Důvodem je skutečnost, že návrhy z původní verze Canvy nejsou ještě přesunuté do nové verze. Tyto návrhy jsou na hlavní stránce označeny štítkem “1.0”. Časem by mělo dojít i k jejich přesunu.

Orientace v návrzích a složkách je už obecně nepohodlná

Vzhledem k tomu, že každý den se o přístupy přihlásí v průměru jeden další zájemce, vytvořili jsme další společný účet do Canvy. Věříme, že tento (a v budoucnu i další) účet vylepší pohodlí při tvorbě skautské grafiky.

 

Tipy, jak pomoci k pohodlné práci ve společném účtu:

  1. Pojmenovávejte si vlastní návrhy jednotně. Kromě typu výstupu (třeba Plakát ples 2019) také podle názvu jednotky (třeba středisko Antonína Benjamína Svojsíka) nebo podle vašeho jména (třeba Janek Líný - Smajlík). Díky tomu je jednodušeji dohledáte ve vyhledávání. Spousta z již vytvořených návrhů toto pojmenování dodržené nemá, proto je obtížné návrhy dohledávat.
  2. Nevytvářejte zbytečně další složky pro návrhy a soubory.
  3. Uložte si bezpečně adresu vašich složek - jak té na návrhy, tak té na nahrané fotografie.
  4. Nenahrávejte vlastní návrhy, fotky a loga do cizích složek! To platí i pro “systémové” složky, jako jsou složky pro doplňkové symboly, brambory a další.
  5. Nevyužívejte placené prvky a grafiky v Canvě.
  6. Neposílejte pozvánky prostřednictvím tlačítka "Sdílet". Tato funkce pošle nevyžádaný e-mail všem členům týmu.

Co očekávat v budoucnu

Očekáváme, že drobné problémy přijdou v případě migrace návrhů na novou verzi. Situaci budeme nadále sledovat a budeme se snažit řešit případné problémy. Zároveň pamatujte, že na změny nereagujeme okamžitě, co se objeví - ze zkušeností s Canvou víme, že to, co fungovalo dnes, nemusí fungovat zítra a naopak. Rychlé zprávy a novinky najdete ve facebookové skupině Bavíme se o skautské grafice, zásadní články jako je tento vydáváme pouze a převážně zde na Křižovatce.

 

Také bychom rádi do léta výrazně pročistili celou Canvu. To znamená projít a pročistit všechny přístupné složky - a zejména smazat ty, které budou v danou dobu prázdné a pročistit složky pro podklady, které jsou často zanesené cizími soubory. Kdybyste nám s tím chtěli pomoct, určitě se nám přihlaste!

 

V případě podnětů, chyb, návrhů či připomínek pro práci s Canvou i Skautským vizuálním stylem dejte vědět na logo@skaut.cz, zde do komentářů nebo do facebookové skupiny Bavíme se o skautské grafice. Děkujeme!

 

Lukáš Neuheisl

redaktor externí komunikace

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3522x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu