....

Chyba na stránce: RK + OJ= ♥ aneb vztah revizní komise a organizační jednotky - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4414-rk-vztah-oj"

RK + OJ= ♥ aneb vztah revizní komise a organizační jednotky

RK + OJ= ♥ aneb vztah revizní komise a organizační jednotky

Řády a zákony se dají naučit. Pravidla pro kontrolu a různé vychytávky taky. Proč tedy není činnost v RK pro každého? Proč to je občas opravdu „práce“? Protože jsem ještě nezmínil to nejdůležitější pro dobré fungování jakékoli spolupráce lidí, je třeba dobře nastavit i komunikaci a pracovat na vzájemných vztazích. Nakonec i skauti jsou jenom lidi.

Ahoj, tady opět Vlče – v tomto střípku se podíváme na často opomíjenou potřebu pro zdárné fungování revizní komise: komunikace a dobré vztahy s kontrolovanou OJ.

Pro začátek si řekněme, s kým máme (jako členové RK) tu čest. Nejčastěji je to hospodář dané OJ. Někdy to bývá člověk zodpovědný pouze za hospodaření, ovšem v meších střediscích/vytížených okresech to může být třebas vedoucí OJ, nebo zkrátka někdo, kdo „sedí“ na více židlích. Toto je dobré si zjistit, protože co se času a přístupu k hospodaření týče, bude se to lišit u někoho, kdo „jen“ shromažďuje účtenky, sestavuje rozpočty a řeší hospodaření a někým, kdo k tomu všemu navíc vede oddíl/středisko/pořádá roverské akce, apod. Podotýkám, že revize nejsou vždy jen o hospodaření – kontrolovat lze náplň programů, vedení OJ, naplňování úkolů daných sněmem OJ apod. Vždy se však potýká s někým, pro koho zkoumaný problém nemusí být prioritou (to však neznamená, že by to měl odfláknout na úkor jiné činnosti).

Už víme, s kým se bavíme. Proč bychom se s ním ale měli vůbec bavit? Jistě cítíte, že je jiné provádět kontrolu s někým, komu třesete při uvítání levici s úsměvem a jehož první otázka na vás je, jestli si ke kávě dáte cukr nebo ne, než když po strohém uvítání usednete, na stůl dostanete kopu papírů a dál se s vámi nikdo nebaví. Dobrá komunikace a přátelský přístup vám pak umožní takové věci, jako je provádění revize v klidném koutku kavárny nebo u hospodáře doma (a věřte, že atmosféra revize dělá divy). Rovněž, když více rozumíte situaci ve vaší OJ, znáte její aktuální problémy, případně detaily ohledně té či oné pořádané akce, velmi vám to zjednoduší zjišťování, proč některé chyby vznikly, či jak jim v budoucnu zabránit.

No a nakonec – víme s kým, máme představu proč, tak tedy, jak na to? Jak už to bývá, s každou OJ to je jinak. Obecně je vhodné být mezi sebou transparentní – OJ by měla vědět, kdy chcete provádět kontroly a čeho se budou týkat (rozhodně dříve než je stanovené minimum 10 dní). Na oplátku je vítané, když OJ informuje členy RK o termínech porad a zve je na ně. Zvyšuje se tím trochu časová náročnost pro revizní komisi, avšak dobrou připomínkou na radě se může předejít hromadě problémů při kontrole. Během kontroly samotné je pak samozřejmostí vstřícné vystupování a úsměvy – i když se řeší něco nepříjemného, nemusí to znamenat, že ve vzduchu visí nervozita nebo nevraživost. Pamatujte však na jednu věc – jako kontrolní orgán OJ máte za úkol nezaujatě zkontrolovat skutečnost. Poukázat na chyby a žádat jejich opravu pro tebe musí být důležitější, než že nechceš přidat starosti činovníkům v OJ, které znáš od svých dětských let v družině.


Závěrem tedy – poznej svoji OJ, uvědom si, že jako člen RK jsi její součástí a máte stejný cíl - bezvadný chod OJ. Buď tím, kdo udělá první vstřícný krok v nastavení dobrého klimatu spolupráce. Možná, že se díky tomuto přístupu vymýtí pověry a zkazky o drsných revizorech a nešetrných revizích.

 

Příjemné soužití přeji,
se stiskem levice,

Vlče

člen pracovní skupiny pro Revizní komise

 

Tento článek je součástí střípků pro Revizory. Přehled všech odeslaných článků a možnost přihlášení k odběru střípků je zde. Případné dotazy a komentáře můžete také směřovat na revize@skaut.cz nebo diskutovat ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1307x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu