....

Chyba na stránce: Lesní škola, to je skauting v duši. - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4361-ls-duse"

Lesní škola, to je skauting v duši.

Lesní škola, to je skauting v duši.

V rámci seriálu "Na cestách šedých šátků" bych se s vámi chtěl podělit o tuto úvahu a přidat i pozvánku na letošní ročník Jihočeské lesní školy.

Proč spojuji lesní školu a duši? Abych to vzal pěkně od začátku. To, co žijeme u nás jako skauting je uvnitř velmi jemná rovnováha lidského hnutí a na něj nasazené organizace. Organizace zajišťuje, aby se toto hnutí dalo efektivně včlenit do naší lidské společenské struktury a kultury.

A tak hnutí pro mne zastupuje část člověka pojmenované jako duše. Jejím základem jsou ideje, často zdánlivě iracionální pocity, touha po dobru, lásce a rovnováze. Vedle toho stojí rozumová, myšlenková a zcela racionální organizace, která tvoří řád, struktury a hierarchie, pravidla pro fungování.

Symbolem organizace je pro mne struktura a kvalifikační vzdělávací systém, nasycený cíli, prostředky a nástroji. A když budeme hledat hnutí. Najdeme ho často ve výchově, výchovných jednotkách, najdeme ho v družinách a v duších každého z nás. Ten pocit, že to, co děláme je správné a užitečné. Že to skutečně vede k lásce, rovnováze a porozumění.

Když se však tento pocit začne z různých důvodů ztrácet, a náš vnitřní plamen nás začne spalovat, směřujeme k vyhoření, k vyhoření zevnitř. A často to pozoruji u lidí, kteří se ponořili příliš hluboko do organizace, myšlení a racionálna.

Je pak možnost někde obnovit v nás tuto velmi jemnou rovnováhu? Tvrdím, že ano. A jsou to například lesní školy. Nekvalifikační kurzy a setkání, které nemusí sledovat příkré cíle čistě organizační, ale mohou se zabývat více hnutím, více se zabývat duší skautingu, dušemi lidí.

Nechci tvrdit, že na lesní škole všechno vyřešíte. Ale rozhodně je to dobré místo, kde se dá začít.

Pro seriál Na cestách šedých šátků napsal Sid.
18.01.2019.

Vydej se s námi na cestu hledání a poznávání.
Vydej se na cestu šedých šátků na Jihočeské lesní škole.

Více o aktuálním ročníku zde.

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 870x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu