....

Chyba na stránce: Zapomenuté oběti roku 68: postaráte se o připomínku? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/3913-zapomenute-obeti-roku-68-postarate-se-o-pripominku"

Zapomenuté oběti roku 68: postaráte se o připomínku?

Zapomenuté oběti roku 68: postaráte se o připomínku?

Rok 1968 byl pro skautské hnutí důležitý, Pražské jaro přineslo obnovení skautingu. Srpnová invaze vojsk Varšavské smlouvy bohužel naději na dlouhodobé fungování organizace začala rychle zhášet. V důsledku sovětské invaze ale zhasly i životy mnoha lidí a ještě donedávna o nich skoro nikdo nevěděl. Zvažte, jestli se nepřipojit k výzvě Okupace 1968, která tyto životy připomíná.

Šestnáctiletého Miroslava Beránka 10. září 1968 zastřelil z bezprostřední blízkosti sovětský voják. Miroslav mu na rohu Jeruzalémské a Opletalovy ulice klidně vysvětloval, že invaze je zcela neopodstatněná, že v ČSSR žádná kontrarevoluce není. Ozval se výstřel. Vojákova odpověď mířila přímo do srdce. 

Do konce roku 1968 padlo za oběť okupace 137 civilních obětí, což je číslo, které se podařilo vypátrat historikům Ivo Pejčochovi a Prokopu Tomkovi z Vojenského historického ústavu. Ve své knize Okupace 1968 a její oběti zmapovali nejen to, jak k tragickým událostem došlo, ale také další osudy postižených rodin. Pozůstalí totiž krom toho, že ztratili své blízké, často čelili šikaně ze strany komunistického režimu. Státní orgány se snažily případy ututlat, utajit identitu pachatelů, svalit vinu na někoho jiného, mnohdy dokonce na samotnou oběť. Mnoho rodin se nikdy nedozvědělo, co se vlastně jejich blízkým přihodilo, a kdo za to opravdu mohl. Kolotoč bezpráví se roztáčel: rodiny obětí byly zastrašovány, aby o tragédiích nemluvily.

Během normalizace paní Kulišové, vdově po zabitém Jindřichu Kulišovi, odpojili telefon, odebrali cestovní pas a sociální pracovnice chodily pravidelně kontrolovat, jak zvládá péči o malého syna.

Spisovatel a duchovní Petr Pazdera Payne uvádí na webu výzvy Okupace 1968 mnoho způsobů, jak příběhy obětí okupace připomenout právě tam, kde jejich život násilně skončil. Můžeme na místě tragédie udělat provizorní pomníček, uspořádat pietní akci, zkusit přesvědčit obec, aby připomínka dostala stálou formu. Na webu najdete všechny příběhy obětí a jejich lokalizaci.

Zkusit se věnovat ve vaší družině nebo oddíle moderním dějinám je jistě výzva. Na druhou stranu je mnoho škol, kde se k nim studenti vůbec nedostanou a mnoho rodin, kde se o nich vůbec nemluví. Prostřednictvím příběhů konkrétních lidí, kteří žili v našem okolí, můžeme ve skautu klukům a holkám ukázat, jak fungoval totalitní režim. Pokud chceme být připraveni na orientaci ve složité současnosti, měli bychom znát dobře i minulost. Zvažte, jestli se k projektu iniciovanému Petrem Pazderou Paynem s oddílem, kmenem či střediskem nepřipojíte.

Podobnou výzvu pak přináší projekt Hrdinové války – v něm se můžete přihlásit ke zmapování osudů některého ze skautů či některé ze skautek, kteří položili své životy během 2. světové války v boji, jako oběti rasové nenávisti, či vinou jiných tragických okolností. Více na www.hrdinovevalky.cz

Barbora Trojak | barbora.trojak@skaut.cz
tisková mluvčí Junáka – českého skauta
 
Petr Vaněk - Permi | petr.vanek@skaut.cz
zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti
 

Foto: Český rozhlas, Wikimedia - Commons  

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1391x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu