....

Chyba na stránce: Program ke stažení: Zodpovědné cestování - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/3321-program-ke-stazeni-zodpovedne-cestovani"

Program ke stažení: Zodpovědné cestování

Program ke stažení: Zodpovědné cestování

Letní prázdniny jsou doslova za dveřmi a blížícím se volnem se také přibližuje doba výletů za dobrodružstvím blízko i daleko. Nové zážitky čekají jak v okolních státech, tak na jiných kontinentech nebo jiných krajích naší vlasti.

Cestovní ruch je také důležitou součástí světového hospodářství a podle v roce 2015 byla celková hodnota turismu vyčíslena na 1,4 biliony amerických dolarů(1). A protože se cestovatelé čím dál častěji vydávají do méně rozvinutých zemí a regionů, jsou příjmy z turismu důležitým katalyzátorem rozvoje. Díky turistům tak mnoho lidí po celém světě dokázalo uniknout z pasti chudoby.

Jenomže ne vždy se daří správně vyvážit přínos turismu s jeho negativními dopady na společnost a životní prostředí. Mnoho turistů, většinou aniž by si to uvědomovali, přispívají k devastaci přírody, krutému zacházení se zvířaty nebo vykořisťování zranitelných skupin obyvatel.

Taková cestovatelská fotka z hřbetu slona může být důkazem perfektního exotického zážitku. Ale při výchově slona k dostatečné poslušnosti, aby mohl vozit turisty po pralese, je nutné mu doslova “zlomit duši”(2). Jedná se o neuvěřitelně krutou metodu výcviku, která by se mohla stát slovníkovou definicí týrání zvířat.

 Jízda na slonovi je rozhodně jednou z nejhorších věcí, jež můžete o dovolené udělat (autor Alex Archambault, CC 2.0).

Stejně tak luxusní hotely postavené zahraničními investory mají sílu absolutně převálcovat místní drobné provozovatele penzionů a hotelů. Požadavky na klimatizovaný pokoj s balkónem tak můžou mít poměrně závažné následky. Ano, nově postavené hotely nebo restaurace mohou mnoho pracovních míst i vytvořit, ale pouze minimum investorů bude mít chuť investovat vydělané peníze do místní komunity a platit zaměstnancům férovou mzdu.

Problematické je i dnes velmi populární dobrovolnictví v méně rozvinutých zemích. Za zdánlivě altruistickou a pozitivní činností se ale může skrývat ztracený čas a peníze nebo v horších případech obchodování s chudobou. Krátkodobé pobyty nekvalifikovaných dobrovolníků mají totiž při vysoké finanční náročnosti často minimální dopad. Dnes také existuje spousta organizací, pro které je dobrovolnictví pouhý byznys, který ani nemá vést k nějakému rozvoji(3).

I během cestování, tedy během volného času, je vhodné zhodnotit své chování a zamyslet se nad potencionálními dopady. Ať už pozitivními nebo negativními. Protože přesně tohle zamyšlení totiž rozhoduje, jestli světu ještě víc ublížíme, nebo jestli ho zanecháme o trochu lepším. Jak by si to B-P přál...

Program o zodpovědném cestování si můžete stáhnout a vzít s sebou např. na tábor:

Toto je devátá ze série tématických aktivit, které zde na křižovatce se Skauty na Zemi pravidelně každý měsíc zveřejňujeme a nabízíme ke stažení.

Užitje si léto a po prázdninách ahoj.

Petra Vacková

koordinátorka projektu Skauti na Zemi

petra.vackova@skaut.cz

Odkazy:

1. http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/pdf/unwto_barom16_03_may_excerpt_.pdf

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Elephant_crushing

3. https://www.theguardian.com/commentisfree/2010/nov/14/orphans-cambodia-aids-holidays-madonna

     

Tento projekt je realizován s finanční podporou Evropské unie. Obsah článku je zcela na odpovědnosti NaZemi a jako takový nemůže být považován za stanovisko Evropské unie. Projekt byl podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci programu zahraniční rozvojové spolupráce.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1778x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu