....

Chyba na stránce: Světové skautské jamboree v roce 1933 mělo být v Praze - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/3299-jambroree1933"

Světové skautské jamboree v roce 1933 mělo být v Praze

Světové skautské jamboree v roce 1933 mělo být v Praze

Welcome to Prague. Welcome to Czechoslovakia. Asi takto mohl začít Antonín Benjamín Svojsík zahajovací ceremoniál čtvrtého světového skautského jamboree, které se mělo v roce 1933 konat v Praze. Byl to Svojsíkův velký sen — chtěl dostat do stověžaté Prahy šedesát tisíc mladých lidí z celého světa. V období hospodářské krize se mělo jednat o největší sraz mládeže na světě. Nepovedlo se. 

Vraťme se v tomto povídání do dvacátých let minulého století. Nic není jen tak, a proto i samotné myšlence světového jamboree v Praze předcházelo mnoho faktorů a také dvě zásadní akce konané počátkem dvacátých a třicátých let. 

Koncem června roku 1922 se na Císařské louce v Praze uskutečnily Národní skautské slavnosti, tedy jakési první národní jamboree. Akce se konala k desetiletí skautingu u nás a měla velký úspěch. Hlavní sjezdové dny byly zahájeny mohutným průvodem Prahou, kterého se zúčastnilo sedm tisíc skautů a skautek. A i když počasí průvodu nepřálo, vyzněl hold představitelům státu velmi impozantně a slavnostní přehlídka skautů na nádvoří Pražského hradu se konala za slunné pohody. Program slavností se konal ve velkém táboře, kromě několika ubytovacích táborů (dnes bychom řekli spíše subcampů) byl postaven mohutný hangárový stan první pomoci, dílenské stany, tiskárna sletového časopisu "Táborníček", zemljanka i stan na vysokých kůlech a ve větvích a dále také několik týpí s pestrým totemem. Areálem se procházeli hosté, mezi kterými nechyběl ani tehdejší předseda vlády Edvard Beneš. Kromě programu určeného návštěvníkům byly uspořádány různé závody — skautské (stavba stanů, signalizování, první pomoc, pozorování), sportovní a lehkoatletické (volejbal, házená, přetahování lanem, cyklistika), vodních skautů (plavání, kanoe, pramice), a v uměleckém projevu (zpěv sólový, sborový, housle s doprovodem klavíru, hra na klavír a recitace). Do rámce sjezdového programu patřilo také slavnostní představení Prodané nevěsty v Národním divadle, prohlídka Prahy, jízdy parníkem, výlety na Karlštejn a účast na oslavách pětiletého výročí bitvy u Zborova.

První národní jamboree bylo podle pamětí Rudolfa Plajnera "... obdivuhodným činem, který bude v dějinách našeho skautingu důležitým mezníkem. Odděluje dobu prvých kroků skautingu u nás od období, v němž skauting může pracovat plnou silou na širokém poli." Ale nic není pochvalné — národní skautské slavnosti, pořádané bez finanční podpory veřejnosti a státu, skončily deficitem. Ten tehdejší Junák jen velmi těžko vyrovnával. 

... pokračování na webu www.svojsikuvsen.cz

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1356x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu