....

Chyba na stránce: Vize skautských stezek - co ty na to? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/2112-vize-skautskych-stezek-co-ty-na-to"

Vize skautských stezek - co ty na to?

Vize skautských stezek - co ty na to?

O tento článek se mě nikdo nežádal. Nejsem zapojen ve výborech pro stezky a netuším, jakým směrem se bude jejich slibovaná revize ubírat. Připadám si více jako spisovatel sci-fi. Ale i vědci z NASA dodnes čerpají nápady ze StarTreku.

 

PROČ SE SEM CPU, KDYŽ MĚ NIKDO NEZVAL?

Náš oddíl používá vlastní skautské stezky. Nedávno jsme o naší stezce psali v článku Alternativní skautská stezka (Skauting, říjen 2015).

Ohlasy, které jsme do České Skalice dostávali z celé republiky, nám potvrdili, co jsme tušili – totiž, že se stezkami bojuje spousta oddílů, podle sil času a možností, každý však po svém. Hmm… nedalo by se tomu vyjít vstříc?

Vize, kterou přináším, by mohla být dlouhodobě využitelnou strategií jak se stezkami nakládat jako s celým systémem, víceméně centrálně podporovaným, přesto však šitým na míru konkrétnímu oddílu. A nebo taky jen příspěvek do skládky internetu.

NOVÉ FORMY NOVÉ DOBY

Co o stezce přestat uvažovat jako o centrálně tištěné knížce, distribuované za vysoké náklady, těžko přizpůsobitelné jedinečnosti toho kterého oddílu, jen velmi obtížně proměnitelné v čase? Ano, každý oddíl si může sestavit stezky svoje – což dá velmi mnoho práce a výsledek (hlavně technické zpracování, grafika ale i nápady v ní obsažené) nemusí být vždy zcela uspokojivý.

Představ si aplikaci – počítačový program, kde si obdobně jako např. ve Wordu zvolíš šablonu (vzhled stezky) zvolíš si, které listy chceš ve své stezce mít jednoduše ano x ne. (Chci tam mít stránku s osobními údaji? Chci tam mít stránky, do kterých se budou zaznamenávat odborky? Stránku s tábory? Stránku s rádcovskými kurzy? Poznámky? Znění slibu, zákona, hymny? Přehled o plnění stezky? Motivační příběh? Diplom za Tři orlí pera? Fotografie ze slibu?...)

DATABÁZE ÚKOLŮ

A co úkoly ve stezce? Možná svítá: Databáze úkolů rozdělených do jednotlivých oblastí, z nichž si můžeš vybírat, které do své stezky přidáš. Jednoduše zaškrtni, co se ti líbí, popřípadě přidej vlastní. A co kdyby databáze byla otevřená? Mezi skauty je spousty nápadů co v oddíle provádět. Prostě napíšeš výboru pro stezky svůj nápad, projde komisí a ostatní ho uvidí a mohou ho mít taktéž ve svých stezkách. A když komisí neprojde? Tobě to vadit nemusí, hodí se do programu tvého oddílu, tak si je dáš do své stezky.

Jistě, nemůžeš to s počtem úkolů přehánět, nicméně ty sám víš nejlépe, kde jsou hranice a možnosti tvého oddílu. Ty víš, jak se stezkou chceš pracovat. Ty máš představu, jaký rozsah ti vyhovuje. Jednoduché hlášení s vykřičníkem: „POZOR máš ve stezce dle našeho názoru již příliš mnoho bodů k plnění – chceš skutečně přidávat další?“, popřípadě: „Počet úkolů ve stezce je velmi malý, skutečně chceš takto stezku tisknout?“

A TEĎ TO VŠECHNO ZAMÍCHÁME

Tisknout? Ach ano – byť by editace proběhla v elektronickém prostoru, stále si myslím, že je pro naše potřeby důležitý export do formy papírové. Přeci jen, znáš to, výpravy a tábory nejsou prostor virtuální ale skutečný, s elektronikou se moc rád nemá. Export všech úkolů by proběhl do připravené šablony (sloučení obsahu s formou). A u výsledného PDF zvolíš tisk jako brožuru. Šablony mohou být připravené ve variantách vhodné jak pro barevný tak pro černobílý tisk – každý dle svého gusta a možností. Tisk pro oddíl 10 – 30 lidí nebude nic extra drahého. Pic a je to venku. Sešiješ, odcházíš.

NECHCI SVOJE!

Možná namítneš, že při současném systému dostaneš do rukou hotovou stezku. Nemusíš se o nic starat, nic složitě vybírat a oddíl prostě splní to, co je předepsáno. Ale to náš sci-fi systém taktéž umožňuje, dokonce zajímavou formou. Co kdybychom nechali sestavit stezku přední osobnosti skautingu – ať se svým týmem vyberou to, co by oni považovali za vhodné mít ve stezce. Pak taková stezka bude mít i svého patrona, nebo může být zaměřena na různé styly skautského oddílu (více turistický, vodácký, sportovní). Byla by to stezka sestavená Číčou, stezka sestavená Rozárkou, Vezírem a jinými. Nebo tématicky stezka pro oddíl hrající frisbee, stezka pro vodáky… Prostě hotové 3 nebo 4 vzorové stezky pro ty, kteří se sestavováním vlastní nechtějí zabývat, jen jí vzít a používat.

METODIKA NA MÍRU

A co metodika? Nebude značně nepřehledná? Může k takovému pekelnému systému nějaká vzniknout? Ale kdeže, jakože cože? Vždyť stačí, aby každý úkol měl své jedinečné ID, v databázi si klikneš na onu metodiku dle určitého ID. Od autora bodu zde budeš mít i náměty k plnění. Hurá, vyvěste prápory! Už nemusíš číst nebo si kupovat nepřeberné množství knih, prostě si nejen ty jako vůdce, ale i tví skauti samotní můžete načerpat inspiraci cílenou na konkrétní bod. Ke každému bodu doporučuji omezit rozsah autorům metodik na maximálně 2x A4 (rozsah alibisticky stanoven dle délky tohoto článku :-) ), aby to zvládli přečíst i skautské masy. Samozřejmě každý z bodů může mít diskusi, kam určitě i ty dodáš pro ostatní své tipy na další hry a formy plnění.

Máš sestavenou a vyexportovanou svoji stezku? Super. Vyjedeš si ze systému seznam metodických listů dle ID úkolů, vytiskneš si metodiky, které tě zajímají. Sešiješ, vložíš do vůdcovského šanonu a odjíždíš na tábor. Nebo dáš metodiku zrovna skautům do ruky - podobně se přeci chová „Nováček“ - stezka s příručkou. Paráda. Pecka. Hotovo za pár minut.

A které body jsou v našem hnutí oblíbené u ostatních oddílů? Jednoduchý systém hlasování, či automatický záznam dle ID, to prozradí.

SVĚT SE MĚNÍ A MY S NÍM

A dovedeš si představit tu nesnesitelnou lehkost revize stezek a jejich aktualizace? Pod svým přihlašovacím jménem máš uloženou svoji stezku. Některý bod se ti neosvědčil a jiný bys zařadit chtěl? Chceš změnit celý vizuál stezek? Dobře, pro další verzi tisku a další generaci jen znovu vyexportuješ a vše máš pěkně připravené a aktuální.

Milý bratře, milá sestro, toto je cestou vlakem na trati Praha – Česká Skalice nápad hozený do písmenek. Sci-fi. StarTrek. Jak se ti líbí? Za názory budu rád.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3087x

Práce s článkem

38
kladných hlasů

Diskuse o článku

19 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu