....

Chyba na stránce: OBROK 2015: Otázky bez odpovědí - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/1911-obrok-2015-otazky-bez-odpovedi"

OBROK 2015: Otázky bez odpovědí

OBROK 2015: Otázky bez odpovědí

Další OBROK je za námi. Jsem přesvědčený, že se vyvedl a že tým ukázal po organizační stránce opravdu skvělý výkon.
Přesto, nebo spíše právě proto, se mi v hlavě honí poměrně dost otázek (které se netýkají jen obroků a roveringu). To proto, že jsem přesvědčen, že pořádání takhle velkých akcí už Junák zvládá velmi dobře a že je načase se zamyslet i nad detaily. Díky schopnému týmu si to můžeme dovolit, nemusíme totiž řešit žádný velký error akce. Za to i za celý OBROK 15 patří týmu velké díky.

Rád bych zároveň předeslal, že nejde o kritiku akce, ale o obecná zamyšlení do dalších let, byť, samozřejmě, níže uvedené otázky pramenily z O15 a proto O15 půjde nejednou jako příklad.

Zároveň tím nechci kazit týmu pocit z (dle mne) dobře odvedené práce, jen jsem přesvědčen, že není vhodnější doba tohle řešit než přesně po akci, tj. krátce před tím, než se zadá OBROK 17.

Pozor, v článku je zmíněn Teepek, což byl webový projekt zaměřený na cílovou skupinu skautek a skautů a oblast podpory rádců. 1. 7. 2018 byl Teepek uzavřen a již není dostupný. Funkci podpory rádců převzal částečně Rádcovský rozcestník (https://radce.skaut.cz).

Konec keců na úvod, jdeme na stať :)

ČÁST 1. - OBROK

  1. Měl by Obrok být ukázkou roveringu a nakopnutí do něj, nebo zaslouženou dovolenou pro všechny, kteří tvrdě makají u oddílů?
  2. Je myšlenka Obroku stejná, jaký je pak formát akce? Jde program v souladu s formátem? (Měli by se účastníci na akci aktivně podílet, nebo by měli jen konzumovat připravený program? Měli by vše odmakat servisáci? Nevytváříme tak svět, který se dělí na ty, co program připravují a ty, co ho jen konzumují?)
  3. Měl by být Obrok ve chvíli, kdy mateřské oddíly finišují přípravy na tábory? Měl by rover odložit školu ve chvíli, kdy se uzavírají známky? 
  4. Měl by Obrok podporovat regionální rovering? Má (ReRo) smysl? Respektive, nejsou regiony už moc velké? (V roce 07, kdy regiony tuším začínaly, nás bylo o 9 tisíc méně.)
  5. Mají skauti čekat na signál? (Není fígl skautingu v tom, že nečekáme, ale konáme?)
  6. Měli bychom tolerovat kuřáky? (Má být na Obroku speciálně vyhrazené místo pro kuřáky uvnitř areálu? Neříkáme tím, že kouření je OK? Nedáváme tím precedent, že na skautských akcích se smí kouřit?)
  7. Je Obrok tím nejlepším správným prostředkem k naplnění cílů? Nejde proti nim? Nenaplňuje cíle jen program, ale ne formát (tj. festival)?

ČÁST 2. - JUNÁK

  1. Jak by měly být akce Junáka sponzorovány? Můžeme se nechat sponzorovat firmami bez společenské odpovědnosti? Využíváme, nebo zneužíváme dotace? (Neutrácíme za blbosti, protože můžeme? Jsme hospodární?)
  2. Mají mít skautské akce "profi look", nebo by měly být více pankové? (Potřebujeme draze vypadající potištěnou plachtu na vzkazy? Nestačí papíry jako dřív? Potřebujeme obří pódium, byť je zadarmo? Musíme mít "profesionálně" vypadající videa? Jdeme příkladem? Jsme hospodární? A ukazujeme roverům, že to jde i hospodárně? Nevytváříme dojem, že bez HITHITŮ, dotací, megahvězd a profi vybavení to nejde? Co plastové kelímky, misky, příbory? )
  3. Jaké "mediální postavení" Junák v současné době má? Musíme se do médií dostat za každou cenu? Je pro nás důležitý počet, nebo obsah? (Je pro nás důležitější prezentovat myšlenky skautingu, nebo existenci skautingu? Můžeme prezentovat skauting skautingem /třeba Obrok Službou/ nebo musíme mít něco, co média zaujme? /letos obří pódium, v roce 09 rekord v tanci/  - http://bit.ly/kockodium)
  4. Je opravdu dobře, že je nás čím dal tim víc? (Jsme pro všechny? Není masovost na škodu? Nebude to to, co skauting "zabije"?)
  5. Nakládáme s časem efektivně? (Nevěnujeme neúměrně moc času Obroku a na zbytek roverského "výchovného" programu už nemáme čas ani sílu? Je správné věnovat 50 hodin denně sedmiminutovému videu, které zachytí jeden den na akci?)
  6. Děláme (v Junáku) akce pro ostatní, nebo pro sebe? (Jde nám o to zlepšovat svět, nebo sebe sama?)
  7. Měl by Junák držet svoje cenné know-how jen pro sebe? (Měly by třeba metodické materiály včetně časopisu Skauting být dostupné jen členům, respektive předplatitelům? Neměli bychom web spíš otevřít a pomáhat zlepšovat svět i mimo skauting?)

Je to hromada otázek a nepředpokládám, že by se zde mělo dojít k nějakému jednotnému názoru na některou z nich.
Přesto doufám, že se nám otevřou nové obzory a pohledy - nejen samotnými otázkami, ale především případnou diskuzí, která možná bude vypadat jako diskuze nikam nevedoucí, ale v součtu může obohatit každého, kdo má mysl otevřenou.

Pro úplnost dodávám, že výše napsané myšlenky jsem sepsal už včera na svůj facebook (zde jsou) a sem je, trochu opravené a uleželé, dávám na popud mnohých, kterým to přišlo zajímavé. A ačkoli nějaká debata už pod postem proběhla, bude zajisté nejlepší, když se všechna další bude odehrávat zde.

Vhod může přijít i tento starší článek na Teepkovi, který letmo mapuje historii Obroků.

s pozdravem,
Ojta

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4479x

Práce s článkem

34
kladných hlasů

Diskuse o článku

90 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu