....

Chyba na stránce: Skauting na dálku? Čtěte 13 užitečných tipů přímo od vedoucích - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/balicky-ustredi/976-balicek-listopad-2020/5342-skauting-na-dalku-13-tipu-primo-od-vedoucich"

Skauting na dálku? Čtěte 13 užitečných tipů přímo od vedoucích

Skauting na dálku? Čtěte 13 užitečných tipů přímo od vedoucích

Váháte ještě, jestli skautovat na dálku? Přinášíme 13 praktických tipů od vedoucích, kteří to zkusili už na jaře. Nechte se inspirovat!

Společné online pečení je skvělá zábava i pomoc doma (Škorpión)

Vojtěch Kielkovský- Škorpión z Karviné doporučuje online vaření. “To se klukům a holkám neskutečně moc líbilo. Stačilo napsat předem 5 surovin, které si mají nachystat a vymyslet z nich nějaký recept. Ten pak rodičům uvařili a vzájemně se u toho mohli sledovat a podporovat, protože jsme byli všichni online. Vzniklo z toho super video Masterskaut. A u toho ještě měli nějaké vtipné úkoly, jako ´Spočítej, kolik másel máš v ledničce´, ´Přečti složení nějaké sladkosti´ a podobně.” Navíc to prý velmi ocenili i rodiče.

Nechat rodiče jen pustit play (Soptík)

“Hlavně jsme nechtěli zatížit rodiče” říká Martin Hrošek - Soptík, několikanásobný otec a vedoucí vodního oddílu benjamínků Ledňáci. Jejich skauting na dálku se osvědčil zejména ve chvíli, když se rozhodli dělat zábavná videa, která dali na youtube. Šlo o program, který nebyl online a tedy ani interaktivní a stačilo jen, aby rodič na youtubu pustil play. Ledňáčky to bavilo a chtěli videa pouštět i vícekrát a úkoly v něm obsažené rádi plnili. Fotodokumentaci z nich pak používali pro další videovstupy v sekci “Nad dopisy diváků.”. Jako důležitý obsah pro věkovou kategorii benjamínku Soptík hodnotí právě to, že se navzájem skrze fotografický materiál viděli a zapamatovávali si jména a obličej, byť šlo o “neživé” vysílání.

Příště chtít víc zpětné vazby (Támhle)

Zkušenost Zdeňky Ouřadové - Támhle se skautingem doma byla bohatá: vytvořili oddílovou odborku, vysílali skautskou karAnténu, díky čemuž holky a kluci plnili různé úkoly dle věku. Nějaké úkoly se osvědčily, někde jim trvalo vyladit úkoly vhodné pro věkové kategorie a také to, aby nemuseli tolik zapojovat rodiče . Nyní hodnotí, že by chtěla více odezvy od kluků a holek na úkoly i zpětné vazby od rodičů.

Nechat otevřenou místnost jen pro povídání (Keliška)

Eliška Jonášová - Keliška s dalšími vedoucími z Libereckého střediska Mustang vyprodukovala celou řadu námětů na skautskou činnost na dálku (inspirativní oddílové seriály na youtube a na webu záložka koronaprogram). Dávali si i mezi oddíly zpětnou vazbu a cenné rady. Díky tomu například Keliška zjistila, že se v jiném oddílu osvědčilo nechat otevřenou Google meet místnost a nechat kluky a holky jen tak se vypovídat i mimo čas oficiálního programu schůzek.

Založit klukům a holkám skautské e-mailové účty (Hejkal)

Martin Hejhal - Hejkal, který vede vlčata, dospěl k názoru, že pro snadné technické provedení jejich online schůzek se vyplatí založit klukům skautské e-mailové účty na skaut.cz a volat si přes google meet. “Udělal jsem událost a fungovalo to překvapivě dobře. Dvě schůzky trvalo, než si zvykli, jak to funguje: mít slovo, vyplý mikrofon a podobně. Google má výhodu streamování videí, tak jsme používali z ČT Déčka příběhy o osobnostech skautingu i neskautingu. A hodně jsme hráli hry. (...) Schůzky jsme zkrátili a měli jsme je na hodinu.”

Pomoci držet skautky v kontaktu s normálem a pomoci jim srovnat se s novou situací (Blanka)


Pro Blanku Hejhalovou bylo důležité napojit skautky na skautské programy a iniciativy kolem nich. Tedy např. na Covid výzvy, Stezky na doma, na sledování skautské služby apod.A tak se rozhodla pořádat online schůzky, kde se toto všechno může odehrát a holky tak neztratí kontakt se skautským životem i mezi sebou navzájem. Co může být obsahem takové online schůzky? “Každá schůzka začínala povídáním o tom, jak se kdo má, a z každé schůzky jsme odcházely s náměty, co se dá dělat mezi a co si kdo přípraví na příště.” Po inspiraci s námi Blanka sdílí přehled schůzek Amazonek.

Nášivky táhnou (Šárka)


“Do online schůzek se světluškami a vlčaty jsem neměla odvahu (teď už vím, že to jde!), a tak jsme vymysleli sadu úkolů. Když je holky a kluci splnili, získali speciálně vytvořenou nášivku. Ta motivovala a získali ji nakonec všichni, co se zapojili. Nakonec se do tvorby úkolů a hádanek pustili i samotní rodiče holek a kluků.” říká Šárka Chocová z oddílu Pidilidi Chodov. Úkoly dětem posílali právě přes rodiče přes WA skupinu.

Dělat úkoly na ven či v minecraftu (Saša)

Skauti z 10. oddílu v Českých Budějovicích měli možnost zúčastnit se Mise kolonizace díky webové aplikaci, kterou vyrobil Alexandr Stropek - Saša. Téma dobývání vesmíru se pak volně využilo i v táborové hře. “Každých cca 10 dní se v “centrále“ objevila nahrávka virtuálního počítače zvaného MID, který informoval kadety o úkolu. Ty bylo nutné k účasti na misi "osídlení" splnit. Děti krom stavby lodi v Minecraftu museli také třeba s rodiči vyrazit do okolí a vyzkoušet si prozkoumat půdu a zapsat si poznatky dle návodu.”

Při tvorbě programu pomůže napojit se na roční plán a jen ho transformovat do jiné situace (Kvapča)


Jana Kvapilová z oddílu Bílá růže Mokrá - Horákov vytvořila koncept osmipatrového domu. “V něm světlušky a vlčata postupně po splnění různých úkolů v jedné místnosti dostali klíč od další místnosti a takto postupovali do vyšších pater“. Byly tam různé úkoly ke skautské činnosti: ty, které je vedly k chození ven, dál tělocvičné, přírodovědné, zavolat babičce… Zkrátka to vlastně bylo navázané na stezku. Jsem hodně systematická a pomáhá mi mít přehled, tak jsem se napojila na můj roční plán a jen ho transformovala do téhle situace,“ uvádí Kvapča.

Nebát se a zkusit cokoliv, i rodiče jsou vděční (Norbert)


Pro jihlavskou vlčáckou smečku připravil Norbert a Kódl hru na motivy Hraničářova učně, kterou najdete popsanou a nahranou v Inspiromatu a přidružené složce. “Hra měla děcka dostat aspoň na chvíli od počítače, televize, vytáhnout je na čerstvý vzduch, do přírody, komunikovat s rodiči. A rodiče byli vděčnější než mnohé děti, nepamatuji si jedinou negativní reakci z jejich strany na tuto aktivitu.”

Spojit síly na středisku (Beran)


“Společně s ostatními členy střediska jsme začali dělat video schůzky. Každou video schůzku jsme pojali na nějaké téma a vymýšleli k němu různé aktivity – snažili jsme se o nějakou skautskou praxi, něco, u čeho se děti trochu hýbaly, a rukodělku. Jednotlivci z řad vedoucích pak doma tyto programy natočili a nakonec se to spojilo do jednoho videa, které trvalo tak půl až tři čtvrtě hodiny.” napsala nám Zuzka Illeová - Beran z jindřichohradeckého střediska a oddílu Sedmikrásky. I v druhé podzimní vlně už mají nachystanou střediskovou aktivitu pro více oddílů - městskou hru, kterou si děti mohou projít s rodiči. 

Využívat různé zdroje, třeba skautské časopisy (Kečup)

Tomáš Sládek z Brna o své zkušenosti říká: “Přišlo mi šílené, že spousta lidí v mém okolí nic s oddílem nedělá. My jsme si nejdřív od rodičů zjistili, o co by stáli. Dětem jsme pak dávali výzvy jednou za dva týdny - k nim jsme používali hlavně stránky z časopisu Světýlko, ale i materiály z jiných oddílů, které jsme našli na Křižovatce.. Stejně tak jednou za dva týdny jsme pak měli online schůzky, kde jsme s dětmi výzvy hodnotili, povídali si o tom, jak se nám je podařilo splnit apod. Celkové vyhodnocení pak proběhlo ve chvíli, kdy jsme se znovu potkali v klubovně.”

Zařadit aktivitu, která se váže k duševní pohodě. Udržet dobrou náladu (Kate)

Pandemie a vše s ní související je novou situací pro každého z nás, holky a kluky nevyjímaje. Dobře na to šly skautky z Městce Králové a jejich vedoucí Kate: “Na každé schůzce jsme měly se skautkami jednu aktivitu, která se vázala k duševní
pohodě a povídání si o tom, čím teď procházíme, co nám pomáhá. Cílem bylo udržet si dobrou náladu i v náročné době.” Tak nezapomeňte - Skaut/ka je veselé mysli a na schůzkách i na dálku to podpořte.

 

Inspirace od těchto i dalších vedoucích ze skautování na dálku je hodně. Najdeš ji ve sdíleném inspiromatu a v navazující google složce. Rozcestník na další zdroje hledej na skaut.cz/skautingdoma.cz.

Ještě váháš? Mrkni na důvody, proč začít ze skautováním na dálku nebo koukni na záznam tématického livestreamu na facebooku Skautinfo či na youtube kanálu Junáka - českého skauta).

Máš jakýkoliv dotaz, nebo se s námi chceš přímo podělit o svou zkušenost? Napiš nám na program@skaut.cz.


Přejeme vám, ať dělání (skautingu na dálku) všechny smutky zahání.

Za programový tým Kanceláře ústředí
Markéta Musilová - Blecha
Barbora Tichavová - Rozárka

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4330x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: