....

Chyba na stránce: Delegátky a delegáti Valného sněmu schválili změnu Stanov. Účinná bude od 1. srpna 2020 - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5225-delegatky-a-delegati-vsj-2020-schvalili-zmenu-stanov"

Delegátky a delegáti Valného sněmu schválili změnu Stanov. Účinná bude od 1. srpna 2020

Delegátky a delegáti Valného sněmu schválili změnu Stanov. Účinná bude od 1. srpna 2020

V pondělí 29. června ve 23:00 bylo uzavřeno historicky první elektronické hlasování o změně Stanov. Delegátky a delegáti Valného sněmu 2020 tak rozhodli o návrhu Náčelnictva na doplnění Stanov přechodným dodatkem. Ten řeší případnou nemožnost uspořádat Sněm a možnost jeho náhrady distančními volbami ústředních orgánů. Návrh na změnu Stanov byl schválen.

Výsledky hlasování

V termínu od čtvrtka 25. června 9.00 do pondělí 29. června 23.00 probíhalo historicky první elektronické hlasování o změně Stanov. K hlasování bylo oprávněno 529 delegátek a delegátů Valného sněmu 2020. Více jak 80 % z nich využilo svého práva a hlasování se zúčastnilo. Protože šlo o změnu Stanov, k přijetí bylo potřeba minimálně 3/5 (=60 %) hlasujících "pro návrh" ze všech delegátek a delegátů. 

417 pro návrh (78.83 %),
10 proti návrhu, 102 se zdrželo (z toho 98 nehlasovalo)

Návrh na změnu Stanov byl přijat.

Co se ve Stanovách mění?

Na základě výsledku tohoto hlasování se Stanovy spolku Junák – český skaut, z. s. schválené XIV. Valným sněmem Junáka v Litomyšli dne 29. 3. 2014 z důvodu krize vyvolané epidemií COVID-19 doplňují o tento přechodný dodatek:

Přechodný dodatek č. 1 Stanov spolku Junák – český skaut, z. s.

(I) Pokud se z důvodu epidemie nemoci COVID-19 a souvisejících zdravotních rizik nepodaří do 26. 9. 2020 uskutečnit řádný Valný sněm, který by se měl v souladu se čl. 110 konat v roce 2020, pak:

a) Tento Valný sněm se ruší a nahrazuje postupem podle písm. b) až d).

b) Volby ústředních orgánů Junáka ve smyslu čl. 78 budou provedeny v písemné formě nebo s využitím prostředků komunikace na dálku nejpozději do 31. 10. 2020. Volby proběhnou podle Mimořádného volebního řádu pro volby ústředních orgánů Junáka v roce 2020, schváleného Náčelnictvem; přitom ustanovení Hlavy 8. Stanov se použijí přiměřeně.

c) Lhůta podle čl. 110 pro konání příštího řádného Valného sněmu se bude počítat od vyhlášení výsledku voleb podle písm. b).

d) Výkonná rada svolá mimořádný Valný sněm v nejbližším období, kdy bude možné zajistit jeho řádnou přípravu a průběh. Tomuto mimořádnému Valnému sněmu budou mimo jiné předloženy návrhy usnesení předložené pro jednání řádného Valného sněmu v roce 2020.

(II) Po dobu účinnosti tohoto dodatku Stanov a vyžadují-li to okolnosti mající povahu vyšší moci, může Náčelnictvo schválit usnesení i jiným způsobem než uvádí čl. 119, a to způsobem dle čl. 54.

(III) Tento dodatek Stanov vstupuje v účinnost dnem 1. 8. 2020.

 

Organizace se tímto dodatkem bude řídit od jeho účinnosti, tedy od 1. srpna 2020. Reálný dopad bude mít pouze na věci kolem Valného sněmu a jednání Náčelnictva, fungování běžných jednotek se tento dodatek nijak nedotkne. A tak i nadále jednotky mohou snadno používat Stanovy, jak jsou zveřejněny ve Spisovně či ve Spolkovém rejstříku (ty jsou i nadále platné a účinné). Výše uvedený schválený dodatek v adekvátní grafické úpravě následně samozřejmě zveřejníme i ve Spisovně.

Co přijatá změna Stanov znamená?

Díky přijetí tohoto dodatku ke Stanovám jsme jako organizace připraveni na případný negativní vývoj epidemie nemoci covid-19. Pokud by se v září nemohl konat Valný sněm s osobní účastí, bude možné uspořádat distanční volby do ústředních orgánů a stejně tak Náčelnictvo bude moci jednat i vzdáleně. Nyní tedy ústřední orgány, kromě přípravy standardního řádného Sněmu, budou pracovat i na "záložním řešení" (přijetí příslušných vnitřních předpisů, vytvoření systému pro případné vzdálené volby atd.)

V této chvíli se i nadále počítá a usilovně pracujeme na přípravách standardního řádného XVI. valného sněmu, který je naplánován na víkend 18. až 20. září 2020 v Jindřichově Hradci.

Děkujeme

všem delegátkám a delegátům VSJ 2020, kteří věnovali svůj čas a energii studiu problematiky změny Stanov a tohoto elektronického hlasování se zúčastnili. 

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1047x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu