....

Chyba na stránce: Dočasně nelze zapisovat osoby zvolené na proběhlých sněmech do rejstříku. Situaci se soudem intenzivně řešíme - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4921-docasne-nelze-zapisovat-osoby-zvolene-na-probehlych-snemech-do-rejstriku-situaci-se-soudem-intenzivne-resime"

Dočasně nelze zapisovat osoby zvolené na proběhlých sněmech do rejstříku. Situaci se soudem intenzivně řešíme

Dočasně nelze zapisovat osoby zvolené na proběhlých sněmech do rejstříku. Situaci se soudem intenzivně řešíme

Z důvodu změny vnitřního postupu rejstříkového soudu není dočasně možné úspěšně provádět zapisování osob z vedení a revizních komisí středisek a VOJ do veřejného spolkového rejstříku. Situaci intenzivně řešíme s právníky i Městským soudem v Praze. V článku přinášíme více podrobností i možné provizorní řešení, které je však administrativně náročnější. 

Jak mnoho z vás v posledních měsících zaregistrovalo, Kancelář ústředí, v souladu se zákony i vnitřnímy předpisy, průběžně zajišťuje komunikaci a podporu jednotek i činovníků a následně samotné zpracování návrhů pro zápis osob zvolených na sněmech organizačních jednotek do spolkového rejstříku. Zároveň se s využitím skautISu a dalších nástrojů snaží zajistit co nejnižší míru administrativy dopadající na jednotky a jejich činovníky. Bohužel na začátku ledna 2020 rejstříkový soud změnil svůj vnitřní postup, a bez výrazného zvýšení administrativní zátěže na straně dobrovolníků v našich jednotkách, odmítá provádět zápisy jednotek jako to dělal až doposud. U osob, které byly znovu zvoleny do stejné funkce a tedy v jejím výkonu stále pokračují beze změny, začal soud vyžadovat souhlasy se zápisem, které podle soudu nesmí být starší třech měsíců. Přitom začátkem roku nedošlo ke změně žádného zákona či veřejně závazného předpisu, který by toto nově nařizoval. To bohužel v této chvíli znemožňuje snadno provádět a dokončit zápisy změn zvolených osob u jakýchkoli organizačních jednotek.

Ústředí v této chvíli intenzivně situaci řeší a konzultuje věc s právníky i samotným Městským soudem v Praze, který zapisování do rejstříku provádí. Snažíme se o vyjasnění, co se podle soudu změnilo, a proč by měl být tento nový požadavek soudu oprávněný. Ale především hledáme cestu, která zajistí i nadále přiměřenou administrativní zátěž našich činovníků v jednotkách (tedy aby ideálně nemusel ani nyní úplně každý zvolený činovník řešit nové souhlasy s ověřenými podpisy, i když ve funkci dále pokračuje).

Výše uvedená situace se týká všech organizačních jednotek, které už sice měly sněm v posledních měsících, ale dosud nejsou změny ve spolkovém rejstříku zveřejněny (tedy ústředí, případně ani jednotce, ze soudu nepřišlo před lednem 2020 usnesení o potvrzení provedení zápisu). S ohledem na obrovské množství sněmů, které na podzim a před koncem roku 2019 proběhlo, se to bohužel týká desítek organizačních jednotek.

Jestliže potřebujete zajistit zapsání změn osob do rejstříku co nejdříve (např. protože jste změnili vedení a potřebujete brzy řešit nějaké věci s úřady, kdy má dojít k ověření aktuálnosti údajů vedených v rejstříku), dokážeme při zvýšené administrativní zátěži a úzké spolupráci s vámi zápis do rejstříku provést i nyní. Bude to však vyžadovat další návštěvu CzechPOINTu a ověřené podepsání nových dokumentů i pro činovníky, kteří ve svých funkcích pokračují a běžně od nich žádný dokument nebyl potřeba. V takovém případě nás prosím kontaktujte na rejstrik@skaut.cz - my vám dokumenty připravíme a pomůžeme, aby byl zápis v dalších týdnech realizovatelný.

Zároveň prosíme všechny činovníky, které ústředí, ve věci zapisování do spolkového rejstříku, doplnění či opravě nějakého dokumentu, bude kontaktovat, aby dané věci věnovali zvýšenou pozornost a řídili se pokyny, které obdrží. Děkujeme za pochopení. 

V okamžiku, kdy bude tato, věříme provizorní, situace vyjasněna a vyřešen běžný postup zapisování, budeme o tom informovat.

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat na e-mail rejstrik@skaut.cz nebo ondrej.perina@skaut.cz, případně pod tento článek v komentářích.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 990x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu