....

Chyba na stránce: Co dělá Junák – český skaut po zveřejnění výzvy k uprchlictví? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/2104-co-dela-junak-cesky-skaut-v-otazce-uprchlictvi-po-zverejneni-vyzvy-skautskym-vedoucim"

Co dělá Junák – český skaut po zveřejnění výzvy k uprchlictví?

Co dělá Junák – český skaut po zveřejnění výzvy k uprchlictví?

Výzvou vedení Junáka – českého skauta ke skautským vedoucím (text zde) jsme se přihlásili k tématu uprchlíků v Evropě jako k tématu, které jako skautky a skauti nemůžeme a nechceme míjet, ať z pohledu prospěšnosti druhým nebo kritického nakládání s informacemi. Výzva byla důrazným upozorněním, na které musí navázat další, praktické, kroky. Mnohé z nich probíhají v oddílech, roverských kmenech nebo z iniciativy jednotlivých skautů a skautek. Děkujeme za ně!

Některé další kroky (ve velké většině vyplývající z úvodní diskuze k tématu na Skautské křižovatce – více zde) bude uskutečňovat i Junák – český skaut jako celek, skrze dobrovolnický tým Skautské služby společnosti. Pro Vaši informaci i možnost zapojení následuje přehled v současné době uskutečňovaných a chystaných kroků.

Metodika pro uchopení tématu uprchlictví v oddílové činnosti
V současné chvíli probíhají úpravy metodiky na téma uprchlictví vypracované v rámci projektu Skauti na zemi (děkujeme těm z Vás, kteří se zapojili do připomínkování první verze – více zde). Bude se jednat o metodický materiál obsahující náměty na konkrétní programy použitelné nejen při družinových a oddílových schůzkách, o představení základních obav a skutečností spojených s tématem a také odkazy na články, které se uprchlictví věnují důkladněji.

Debata se skauty a skautkami, kteří pomáhali/jí v zahraničí
Debata pro ty, kteří pomáhali v Maďarsku, na srbsko-chorvatských hranicích a na dalších místech, s těmi, kteří zvažují, že by sami do zahraničí vyjeli pomáhat a chtějí více informací i s těmi, kteří si k tématu zkrátka chtějí něco vyslechnout a na něco se zeptat. Především pro roverky, rovery a skautské vedoucí. Tento čtvrtek 15. října od 19 hodin v prostorách Skautského institutu na Staroměstském náměstí v Praze. Více ve facebookové události Uprchlíci a skautští dobrovolníci v zahraničí.

Informační skautská facebooková skupina byla otevřena
Určena pro skautky a skauty s vůlí pomáhat v zahraničí. Bude využívat informace z již fungujících (neskautských) skupin tohoto charakteru a soustředit se na “skautské sítě”, tj. nabízet sdílení kapacit (např. volná místa v autě či prostor pro odvoz sebraných věcí) při výjezdu do zahraničí, možnosti spojit se s aktivními zahraničními skauty apod. Určena pro ty, kteří již vyjeli, i pro ty, kteří se chystají nebo o dobrovolnické pomoci v zahraničí uvažují. Skautskou facebookovou skupinu Rovering & pomoc pro uprchlíky naleznete zde.

Zprostředkování kontaktů na řečníky a diskutéry
V případě, že by váš oddíl měl zájem setkat se s člověkem se zkušeností s danou tematikou, třeba s odborníkem na migraci nebo s roverem, který byl jako dobrovolník na srbsko-chorvatské hranici, můžeme pomoci dodáním kontaktů na vhodné osoby. Obracejte se na sluzbaspolecnosti@skaut.cz.

Pomoc (dětským) uprchlíkům umístěným v detenčních zařízeních v ČR
Zjišťujeme, za jakých podmínek by bylo možné nabízet občasné dětské volnočasové aktivity do těch detenčních center, kde jsou i děti (takových center je většina). Prozatím se to jeví jako záměr složitý na uskutečnění, jakmile bude více zřejmé, budeme informovat.

Výše je uveden přehled hlavních uskutečněných nebo nyní chystaných kroků. O dalších budeme informovat na stránkách Skautské služby společnosti i ve zpravodajství na Skautské křižovatce. Informace zajímavé pro (potenciální) dobrovolníky najdete v uvedené facebookové skupině. S případnými podněty a nabídkami spolupráce se obracejte na sluzbaspolecnosti@skaut.cz.

Dobrovolnický tým Skautská služba společnosti

a

Petr Vaněk – Permoník
zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2342x

Práce s článkem

7
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu