....

Chyba na stránce: Uprchlíci v Evropě. A co s tím my, skauti a skautky? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/blog-organizace/2003-tema-uprchlici-v-evrope-otazka-a-co-s-tim-my-skauti-a-skautky"

Uprchlíci v Evropě. A co s tím my, skauti a skautky?

Uprchlíci v Evropě. A co s tím my, skauti a skautky?

(Aktualizace ze 7. září 2015 na konci příspěvku.)

Téma lidí mířících do Evropy, prchajících před válkou nebo prostě za lepším životem pro sebe a své blízké, je v médiích i v běžné mezilidské komunikaci v posledních týdnech v české společnosti dominantním. Od vyjadřovaných obav na mnoho způsobů, přes praktická doporučení k řešení situace, po projevy plné nenávisti především v internetových diskuzích.

Skauting vede k zájmu o okolní svět, k aktivní roli v jeho ovlivňování, k připravenosti na nové a nečekané, k službě společnosti kolem nás. V tuto chvíli je situace kolem lidí na útěku a reakce české společnosti na ně příkladem toho, do čeho bychom měli vstoupit. Měli? Nebo neměli? A jak případně?

Dovoluji si použít kousek zprávy, kterou mi v těchto dnech poslala jedna skautská vůdkyně z mého domovského střediska.

„Ahoj Permoníku, mám možná dotaz, na který nebudeš vědět odpověď, ale i tak to zkusím, protože jsi nejpovolanější z těch, kterých se mohu zeptat...
Sleduju teď asi jako každý uprchlickou krizi a myslím na ty lidi a říkám si, co bych mohla třeba udělat, abych jim aspoň trochu pomohla. A napadlo mě, jestli Junák jako organizace nechystá nějakou pomoc. Vím, že se to úplně netýká náplně naší činnosti, ale přece jen, stavíme školy v Africe, děláme různé sbírky, tak mě napadlo, jestli bychom nemohli podat pomocnou ruku i tady. Asi se necítím úplně na to, abych něco organizovala, ale ráda bych se zapojila, a kdyby mohla přímo pod Junákem, bylo by to lepší. Díky za odpověď.“

Rád bych pro drahou sestru měl odpověď, ale nemám. Nemám ji nejen coby jeden z tisíců skautských činovnic a činovníků (to by ještě nebylo tak na po váženou), já ji ale nemám ani jako zpravodaj Výkonné rady zodpovědný mimo jiné za projekty služby společnosti (a to už na pováženou jednoznačně je), přestože jsem o tématu s různými skauty opakovaně hovořil.

Dovoluju si tímto textem požádat o názory Vás, skautské dobrovolníky. Máte představu, jak bychom jako skauti v této situaci měli konat? Máme vůbec nějak reagovat? A pokud ano, co konkrétně bychom mohli či měli provést? Není třeba sdílet jen komplexní představu o sedmi krocích a dvanácti opatřeních. Naopak. Vítán bude jakýkoli nápad, jakékoli věcné stanovisko, jakýkoli konkrétní podnět, jakákoli inspirace odjinud. Stejně jako informace o tom, co již třeba někteří provádíte nebo plánujete. Nějaké kroky mohou provádět oddíly ve výchovném programu, něco můžou dělat roverské kmeny, nějak může vedení Junáka – českého skauta působit na celou organizaci, nějak se můžeme jako skauti vyjádřit do široké veřejnosti. Možností je spousta a přivítány budou nápady jakéhokoli charakteru.

Pro vaše vyjádření jsou Vám k dispozici komentáře pod tímto příspěvkem a e-mailová adresa petr.vanek@junak.cz. Na e-mail se mi neváhejte ozvat i v případě, že byste se tématu chtěli osobně věnovat (nebo už to děláte), proč a jak. Tato diskuze je v první kole otevřena do neděle 6. září 2015.

A co bude dál? Následně se s pomocí Vašich podnětů bude otázkou zabývat Výkonná rada, která rozhodne o tom, jaké kroky Junák – český skaut podnikne, pokud nějaké. Zohlední všechny podněty a rozhodne, jak nejlépe umí. To jistě neznamená, že bude realizován každý jednotlivý nápad, stejně jako to neznamená, že bude z došlých nápadů vytvořen jakýsi pomyslný průměr a ten pak bude uskutečňován. Diskuze na Křižovatce nenahrazuje žádné hlasování nebo rozhodování, je sběrem nápadů, podnětů a perspektiv a jako taková bude využita.

Probíhající skautská diskuze na celostátní úrovni samozřejmě není důvodem, aby v dané věci z vlastního rozhodnutí nejednaly jednotlivé oddíly, kmeny, střediska či jednotlivci, pokud mají jasno o tom, jak postupovat.

Předem díky za Váš případný příspěvek do našeho společného zamyšlení.

Se stiskem levice

Petr Vaněk – Permoník
zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

 


 

 

Doplnění ze 7. září 2015 (po termínu ukončení 1. kola diskuze):

Milé sestry, milí bratři.

Děkuji za Vaše podněty do diskuze pod příspěvkem „Uprchlíci v Evropě. A co s tím my, skauti a skautky?“ i za další, které taktéž v nemalém počtu přistály na mé e-mailové adrese petr.vanek@junak.cz. S podněty bude nyní naloženo přesně tak, jak je uvedeno v původním textu v odstavci „A co bude dál?“.

Děkuju za velmi většinově vstřícnou a zdvořilou diskuzi, která zde je doposud vedena. Jsem si vědom toho, že i současné nastavení Křižovatky je nemalou částí důvodu pro to, proč je takovou diskuzi právě zde možno vést civilizovaně, ale s přihlédnutím k hysterickým diskuzím (skoro kdekoli) jinde je i toto malý důvod k radosti.

Diskuze může samozřejmě nadále pokračovat, i můj e-mail je Vám i nadále k dispozici, ale v tuto chvíli jsou přednostně vyhodnocovány podněty došlé v oznámeném termínu, tedy do 6. září včetně.

Děkuji Vám, že jste investovali svůj čas a zamyšlení této výzvě. Z počtu reakcí i čtenosti tohoto příspěvku je zřejmé, že nás toto téma nenechává chladnými. Jsem tomu rád.

Se stiskem levice

Petr Vaněk – Permoník
zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 10397x

Práce s článkem

58
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

89 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: