....

Chyba na stránce: Uzavíráme celostátní Skautskou pomoc a děkujeme stovkám dobrovolnic a dobrovolníků - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5647-uzavirame-skautskou-pomoc"

Uzavíráme celostátní Skautskou pomoc a děkujeme stovkám dobrovolnic a dobrovolníků

Uzavíráme celostátní Skautskou pomoc a děkujeme stovkám dobrovolnic a dobrovolníků

Jarní dny přinesly naději a zlepšení epidemické situace, některé věci obnovujeme (skauting na blízko, hurá!) a některé je třeba uzavřít. S našimi parťáky, Elpidou a týmem pomoci lékárnám ze Zlína, jsme se dohodli, že ve Skautské pomoci nebudeme od 20. května přijímat další poptávky. 

Skautská pomoc fungovala od března a pak znovu od října a my bychom vám chtěli velmi poděkovat. Ty měsíce nebyly veselé, téměř na každého z nás toho bylo moc. Přesto jsme toho společně spoustu dokázali!

Co všechno jsme od října společně zvládli?

  • zaregistrovalo se přes 1000 dobrovolníků
  • vyrazili jsme na více než 420 jednorázových nákupů
  • vykonali jsme přes 330 návštěv lékárny, polikliniky nebo pošty
  • pustili jsme se do téměř 100 dlouhodobých poptávek
  • v neskutečné rychlosti jsme obstarali 200 doručení materiálu na očkování pro praktiky v Praze


To znamená minimálně tisíc situací, ve kterých jste dokázali podat pomocnou ruku a podpořit někoho, kdo to potřeboval. V mnoha lidech jste dokázali obnovit důvěru v lidskost a společnost, mnohé jste dojali, povzbudili, rozptýlili jejich nejistotu nebo osamění. Díky! 

Obrovské díky patří také týmu Kouzelného sluchátka: Ráďa, Šuměnka, Čiči, Karča, Chrvi a Lancelot se starali o to, abychom poptávky plnili rychle a aby v systému dlouho “nevisely”. Řešili jich takto víc než 300! Byla to náročná a především dlouhodobá služba a téhle partě patří velký obdiv.
Několik z vás se také zapojilo přímo na Lince seniorů, kde jste rozšířili řady operátorů Elpidy a pomáhali se zadáváním poptávek i registrací k očkování. Děkujeme!
Smekáme také před týmem ze Zlína, který měl na starosti přijímání poptávek na doručování léků. Především díky bratru Jiřímu Robenkovi tu vznikla parta vyškolených operátorů, která hlídala speciální linku a řešila nezřídka i dost náročné situace. Děkujeme! 

Je nám jasné, že jsou mezi vámi desítky těch, na které žádná poptávka nevyšla. Snažili jsme se Skautskou pomoc medializovat, stejně jako Elpida nebo Lékárnická komora. Ale naše služba byla od počátku nastavená jako služba “poslední pomoci”, pro ty kteří nemají jinou možnost. Berme to tedy i jako povzbudivou zprávu, že jiných možností existuje stále dost a lidé kolem sebe mají záchrannou síť blízkých vztahů.  

Co bude dál?

Pokud plníte nějakou dlouhodobou poptávku:
Je zcela na vašem rozhodnutí, zda budete v pomoci pokračovat, nebo ne. A je úplně v pořádku se rozhodnout, že nyní napřete síly do něčeho jiného - Skautská pomoc je oficiálně uzavřená. O ukončení své služby dejte ale svému seniorovi vědět s předstihem, aby se na situaci dovedl připravit a adaptovat. Pokud bude potřeba, předejte číslo na Linku seniorů (800 200 007) a povzbuďte ho, aby věděl, že na Lince najde operátory ochotné hledat řešení. Na Linku také můžete zavolat společně. Ve většině obcí fungují pečovatelské služby, charita nebo sociální odbor. 

Pokud máte pocit, že senior, kterému pomáháte, potřebuje řešit svou situaci a neví, jak na to:
Popište zhruba jeho situaci a pošlete spolu s jménem a telefonním číslem svým i seniora na mail skautskapomoc@skaut.cz. Jsme dohodnutí s Elpidou, že si tyto případy přebere a Linka seniorů se zapojí do pomoci a hledání řešení. Stejně tak ale můžete společně se seniorem zavolat na Linku (800 200 007) a podílet se na řešení situace. 

S velkým smeknutím skautského klobouku a srdečným DÍKY! 

Bára Trojak - Brambůrka

skautská tisková mluvčí, koordinátorka Skautské pomoci

Petr Vaněk - Permi

místostarosta, koordinátor koronavirových opatření  

PS: Přidáváme několik záznamů děkovných telefonátů z Linky

Paní žije úplně sama, rodina je daleko. Volala v neděli o Skautskou pomoc, skautka Veronika ji dnes vše obstarala. Moc chce poděkovat všem, kteří se podílí na skautské pomoci, proto volá i nám.

Volající paní má COVID a potřebovala by nějaké léky. S vnukem se bavila o tom, zda jí bude ochoten donést nějaké léky.  Ten to pro ni nechce udělat. Je jí z toho smutno. Je to zklamání. Včera dopoledne si řekla o Skautskou pomoc a odpoledne už u ní byl moc milý skaut ve věku asi jejího vnuka a pomohl. Moc děkuje za skautskou pomoc! Vyřizuje všem velké díky. Je to dle slov volající pomoc nedozírné ceny, vědět že se má kam obrátit, když jí není dobře.

Seniorka (8) děkuje za Skautskou pomoc - byla zoufalá, jak si zařídit vyzvednutí léků z lékárny, syn, který jí od jara vzorně pomáhá má covid a nemůže. Zavolala na Llinku včera a dnes už to je vyřízeno, překvapilo ji to. Ze srdce moc děkuje všem.

Paní děkuje za Skautskou pomoc, využila ji několikrát, nyní nic nepotřebuje. Je moc mile překvapená, jak jsou i v dnešní době lidé milí, obětaví, děkuje za ochotu. Chtěla by nám to oplatit, třeba nám přivézt kávu nebo bonboniéru, ale jsme z Prahy a to je pro ni daleko. 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 443x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu