....

Chyba na stránce: Tvoř skautskou grafiku v Canvě. A dávej si pozor na omezení - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/2961-skautska-grafika-canva"

Tvoř skautskou grafiku v Canvě. A dávej si pozor na omezení

Tvoř skautskou grafiku v Canvě. A dávej si pozor na omezení

Od doby pilotního provozu tvorby skautské grafiky v nástroji Canva jsme přidali mnohé šablony a podklady. Od původního plánu a záměru se však změnila dohoda s touto službou a byli jsme nuceni upravit způsob, jak se můžeš zapojit do tvorby skautské grafiky v Canvě.

 

Co je Canva a proč ji máme?

Canva je webový nástroj na tvorbu a editaci grafiky. Umožňuje využívat šablon vytvořených jinými (skautskými) tvůrci. Je vhodným nástrojem pro všechny, kdo tvoří skautské grafické výstupy pro oddíly, střediska, kurzy, akce a další příležitosti, ale zároveň nejsou (polo)profesionálními grafiky. Tedy pro mnoho z nás.

Původní řešení

V rámci přípravy Skautského vizuálního stylu jsme hledali nástroj, díky kterému bude tvorba skautské grafiky jednoduchá, rychlá a zároveň bude mít každý dostatek možností. Po prozkoumání všech možností se nejlepším řešením stala Canva.

Oslovili jsme společnost provozující tento nástroj a na základě jednání nám byl odblokován přístup do firemního řešení pro firmy (Canva for Work), který umožňuje neomezený počet uživatelů. A to zcela zdarma. I když nebylo možné systém upravit pro naše požadavky, tuto dohodu jsme považovali za velice dobrou.

 

Problém a jeho řešení

Počet uživatelů rostl, což potvrzovalo platnost dohody. Problém ale nastal u uživatele číslo 320 - další účet jsme nemohli do systému přidat. Obrátili jsme se proto na podporu Canva, která nám odpověděla, že dohodu s námi uzavřel nekompetentní pracovník a takovou službu nám není možné poskytnout.

 

Po dalších jednáních jsme alespoň dostali potvrzení o časově neomezené možnosti používat řešení pro firmy s 320 uživateli zdarma. O jiné možnosti (včetně zakoupení rozšíření pro více uživatelů) s námi Canva jednat nechce. Doporučili nám však nestandardní možnost - využít jeden uživatelský účet pro více lidí. A touto cestou nyní půjdeme dál.

Co to znamená?

Hrozba: Provozovatel služby nemá zájem nás podporovat a proto je možné, že podmínky opět změní a budeme nuceni přesunout naše aktivity.
Omezení: Další uživatelské účty není možné přidat, ale společný účet může používat neomezený počet lidí (přístupy má nyní již přes 1 200 uživatelů).
Rozvoj: Je třeba přemýšlet o stabilnější alternativě pro všechny.

Stávající řešení situace

Protože chceme každému umožnit tvorbu, založili jsme společný účet, o který si může zažádat každý prostřednictvím tohoto formuláře. Jde o možná trvalé funkční řešení.

 

Rizika jsou následující:

1. Může se stát, že vypnutím účtu, nebo omylem, může být jakékoli dílo smazáno.
2.Vzhledem k velkému počtu děl může být orientace v uložených dílech obtížná.

Z toho důvodu doporučujeme nevytvářet komplexní díla a/nebo díla, která by měla fungovat dlouhodobě a opakovaně. Také uvádíme pravidla, která by měl dodržovat každý z uživatelů tohoto účtu:

 

1. Vytvoř si složku s tvým jménem. Stačí v levém panelu kliknout na "Přidat novou složku" a složku pojmenovat.


2. Každé dílo si pojmenuj tak, aby začínalo tvým jménem a přezdívkou. Pokud chceš upravovat šablonu pro vizitky, uděláš “Remix” šablony a pojmenuješ jej “Jméno Příjmení - Přezdívka: Vizitka”. Přes CTRL + F pak můžeš svou šablonu jednoduše vyhledat.

Canva - omezení provozu(2).jpg

Kliknutím na název při editaci díla si jej podepiš

Canva - omezení provozu.jpg

Takto vypadá dílo, které je podepsané Tvým jménem

3. Nikdy neupravuj dílo, které jsi nevytvořil/a a/nebo není pojmenováno tvým jménem. Pokud je jedno dílo upravováno na dvou místech, změny se neukládají.

Canva - omezení provozu(3).jpg

Oznámení o úpravách probíhajících na dvou počítačích najednou

4. Pokud chceš vycházet z cizího díla vytvořeného na společném účtu, použij před editací funkci “Make a copy” a ihned ji přejmenuj. Pokud přebíráš dílo ze šablony, využij funkce “Remix”.
5. Nikdy nenakupuj doplňkové prvky jako jsou písma, obrázky, tvary a další. Platba by byla vyúčtována Junáku - českému skautu a my bychom ji po Tobě vymáhali. Jakékoli dokupování je zakázáno a bude potrestáno.
6. Je přísně zakázáno měnit nastavení účtu (tedy “Account settings” nebo “Your personal profile”).
7. Pokud narazíš na problém nebo budeš mít podnět k tomu, jak situaci nebo pravidla zlepšit/řešit, ozvi se prosím na tdc@skaut.cz.

V tuto chvíli bohužel nedokážeme říci, jak dlouho dokážeme práci v Canvě v tomto režimu udržet. Stále hledáme alternativy a je možné, že jednou z nich bude náš generátor lokalizovaných log lednotek, který je nyní schopný dalších aplikací - jak již ukázala skautská PFka nebo pozvánky na Betlémské světlo

Omlouváme se za komplikaci a děkujeme za pochopení i dodržování výše uvedených pravidel.

 

Stejně jako u všech článků o Skautském vizuálním stylu připomínáme, že podněty, nápady, nedostatky či připomínky nám můžeš zasílat kdykoli na logo@skaut.cz. Zájemkyním a zájemcům o skautský vizuální styl a skautskou grafiku navíc doporučujeme debaty s ostatními členy facebookové skupiny Bavíme se o skautské grafice.

 

Lukáš Neuheisl

redaktor externí komunikace

 

Tomáš Slavík - Fred

ředitel TDC

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 12046x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

5 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu