....

Chyba na stránce: Skauti a skautky, voláme vás do služby! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5043-skautska-pomoc-lince-senioru"

Skauti a skautky, voláme vás do služby!

Skauti a skautky, voláme vás do služby!

Junák – český skaut spojuje síly s organizací Elpida, která dlouhodobě provozuje celostátní bezplatnou Linku seniorů 800 200 007 a pomáhá jim s jejich potřebami. Pracovníci Linky budou telefonicky přijímat poptávky od seniorů po celé zemi a dospělí skauti a skautky se budou moci díky jednoduché webové aplikaci přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí.

 

V současné době je naprosto zásadní, aby senioři a lidé z ohrožených skupin omezili v maximální míře osobní kontakt s ostatními. Jako skauti a skautky chceme přispět k jejich ochraně, a právě proto se pouštíme do podpory Linky seniorů. 

Linku považujeme za skvělý nástroj, protože spousta seniorů nemá přístup k internetu, nebo s ním neumí pracovat - a právě pouze on-line probíhá mnoho aktuálních podpůrných projektů. 

 

Vše najdete na webu www.skautskapomoc.cz

Pro koho je výzva? 

  • Jste skauti a skautky, členové a členky Junáka – českého skauta (přihlášení probíhá přes skautIS)
  • Bylo vám 18 let a zároveň ještě nebylo 60 let
  • Jste zdravotně způsobilí k účasti na mimořádné pomoci, nejevíte známky akutního onemocnění, nebyli jste od 1. 12. 2019 v Číně, od 1. 2. 2020 v Itálii a ostatních státech, které Ministerstvo zdravotnictví ČR vede na seznamu států světa s vysokým rizikem přenosu nákazy, a nepřišli jste do styku s osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy a nejste v karanténě 

Je možné, že do budoucna se bude okruh těch, kdo mohou pomáhat, rozšiřovat a pravidla přenastavíme. Sledujte, prosíme, všechny skautské infokanály (zejména Skautskou křižovatku), pokud se o tom chcete dozvědět. 

Jak to funguje?

Dobrovolník

  1. Přihlásíte se přes skautIS a odsouhlasíte dobrovolnickou smlouvu - v rámci toho se velmi důkladně seznámíte s podmínkami a postupy bezpečné skautské dobrovolnické pomoci.
  2. Vyberete si místo, kde chcete pomáhat.
  3. Vyberete si pomoc, kterou chcete plnit a zakliknete “Jdu plnit”.
  4. Domluvíte se telefonicky se seniorem, kterému jdete pomoci, na podrobnostech (např. za kolik Kč nakoupíte atd.).
  5. Provedete samotnou službu za dodržení pravidel skautské dobrovolnické pomoci.
  6. Potvrdíte, že je služba splněna, a zapíšete detaily. 
  7. Můžete plnit další službu. <3 

Klient

  1. Klient zavolá na Linku seniorů Elpidy (800 200 007).
  2. Elpida poptávku zanese do systému vč. základních informací (lokalita, frekvence, kontakt, aj.), poté je poptávka připravena ke splnění a klient vyčkává na reakci dobrovolníků.

O jaké úkoly může jít?

  • Nákup potravin nebo drogerie
  • Vyzvednutí eReceptu, nákup volně prodejných léků
  • Doručení ochranné roušky
  • Doručení hotového jídla 

Je možné, že do budoucna se bude portfolio pomoci rozšiřovat. 

Vývoj systému

Jako mnoho věcí v našem okolí, i systém Skautské pomoci bude nejspíš podléhat různým změnám. Snažíme se být flexibilní, reagovat a vyvíjet ho, aby fungoval co nejlépe. Měly by například přibýt e-mailové rozesílky nových služeb, notifikace a další funkce, které urychlí pomoc potřebným. Je možné, že budeme měnit nebo zpřísňovat pravidla pomoci. Připravujeme také pro dobrovolníky jednoduché letáky, které budou klienty informovat o skautské službě a základním chování v době koronaviru. Je proto velmi důležité, abyste sledovali všechny skautské infokanály; zejména Skautskou křižovatku, skaut.cz/koronavirus a FB SkautInfo

Praha

V Praze jsme zatím domluveni tak, že stávající dobrovolníci a dobrovolnice magistrátního systému (www.pomahamepraze.cz) mohou pomáhat v obou projektech zároveň - například pokud vám v magistrátním systému vyskakují pouze poptávky, které nejsou ve vašem blízkém okolí. 

Šestero zásad zdravého dobrovolnictví

  • Buď informovaný/á

Než se do pomoci pustíte, pečlivě si přečtěte všechno, co k tomu potřebujete. Snažte se zapamatovat pravidla, klidně si je přeříkejte jako učivo. Když se stanou automatickými, bude se vám pomáhat snáz. 

  • Nespěchej a přemýšlej

V případě pomoci seniorům a dalším obyvatelům je naprosto zásadní, abyste minimalizovali riziko, že druhé ohrozíte. Uvažujte o sobě jako o potenciálním nositeli infekce, vyhýbejte se kontaktu a především dodržujte veškerá pravidla, která nastavujeme. Pomáhejte s velkým rozmyslem, raději pomaleji, ale bezpečně. I za cenu, že pomůžete menšímu počtu lidí. 

  • Odhaduj správně svoje síly

Nepřepínejte se, berte si na sebe jen tolik úkolů, kolik zvládnete. Jako skauti a skautky nejsme jediní, kdo má pomáhat, nemusíme na sebe brát všechny úkoly. Zklamat nesplněným slibem, protože vám dojdou síly, je horší. 

  • Pečuj o svoje zdraví

Při práci se chraňte, snažte se sehnat si maximum ochranných pomůcek. Jezte hodně vitamínů, dostatečně spěte, posilujte imunitu. Vaše pomoc bude nejspíš potřeba po delší dobu. 

  • Pečuj o svou duši

Odpočívejte. Vypadá to, že naše pomoc bude potřeba po delší čas, nejen teď. Nezapomínejte na relaxaci, cvičení nebo on-line kulturu, věnujte se i jiným věcem, než je služba. Nesmíme se vyčerpat hned na začátku, musíme se vyhýbat stresu. 

  • Máš právo pomoc odmítnout 

Možná druhá strana nedodržela dohodu, máte divný pocit nebo zkrátka cítíte, že je něco špatně. Máme právo pomoc odmítnout.

Neváhejte tuto výzvu sdílet ve své jednotce i dalším svým skautským přátelům! 

 

Máte nápady, co máme změnit nebo zlepšit? Dobrý tip? Zpětnou vazbu?

Neváhejte napsat na koronavirus@skaut.cz.

 

Děkujeme za vaši službu, ať už v rámci Skautské pomoci Lince seniorů či jinými způsoby

Jste báječní. 

 

Barbora Trojak

koordinátorka projektu Skautské služby v době koronaviru

 

Petr Vaněk - Permi

místostarosta, pověřený koordinací opatření ve věci koronaviru

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3709x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu