....

Chyba na stránce: Představujeme skautský národní šátek. K mání v JUNshopu od 28. října - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4188-predstavujeme-skautsky-narodni-satek-k-mani-v-junshopu-od-28-rijna?autologin=1"

Představujeme skautský národní šátek. K mání v JUNshopu od 28. října

Představujeme skautský národní šátek. K mání v JUNshopu od 28. října

Náčelnictvo a Výkonná rada připravují významnou změnu Krojového řádu v oblasti šátků. Mnozí z Vás byli zapojeni do některého z dosavadních kroků na cestě k této změně (diskuze 2016, připomínkování 2017). Dnes Vám představujeme první výsledek těchto změn, na který si můžete sáhnout (a narolovat si jej a prostrčit turbánkem nebo spojit dobráčkem).

Junák - český skaut představuje svůj národní šátek. Národní šátek jsme doposud neměli. Je určen mimo jiné pro použití v zahraničí. Vychází z konceptu kontingentních šátků, ale je k dispozici i jednotlivcům či například oddílovým výpravám, tedy i těm, kteří dosud neměli k dispozici žádný šátek, jímž by se mohli opatřit na cestu do skautského zahraničí. Národní šátek bude podle chystané změny Krojového řádu možné používat i v Česku. Užívat jej budou moci (nikoli muset) všichni členky a členové Junáka – českého skauta při jakékoli příležitosti, kdy vedoucí jejich jednotky neurčí jinak, a kdy se sami rozhodnou použít jej místo šátku příslušné věkové kategorie (současné i budoucí verze) nebo šátku jednotky (i ty zavede chystaná změna Krojového řádu).

Skautský národní šátek si můžete s okamžitou platností zakoupit v JUNshopu. Může se stát, že v prvních týdnech nebude rychlost výroby stačit Vašemu zájmu. V takovém případě prosíme o malou shovívavost.

Kup si Skautský národní šátek (odkaz vede do JUNshopu) >>>

 

Skautský národní šátek je založený na národních barvách, inspirován šátky mnoha českých kontingentů na mezinárodní akce a úspěšným šátkem k 100 letům českého skautingu. Lev v cípu šátku odkazuje na malý státní znak České republiky, byl použit v podobném provedení poprvé na kontingentním šátku na Světové skautské jamboree v Chile v roce 1998 a vychází ze zobrazení dvouocasého lva vytvořeného bratrem Janem Čákou, renomovaným grafikem a výtvarníkem. Šátek je po odvěsnách lemován „pomlázkou“ v národních barvách.

Šátek je uveden 28. října 2018, při příležitosti 100 let od vzniku Československa. U prvních sérií bude lemovka doplněna stužkou 1918 > 2018, odkazující k výročí. Budoucí série šátku budou bez této stužky.

Lukáš Cupal - Kecal, Petr Mikeš - Kocourek, Jan Dočekal - Lupen, Eliška Hanzlová - Pampa, Kristýna Menclová – Tynus a Lukáš Neuheisl jsou skautští tvůrci, kteří pomohli vytvořit šátek nebo některou z jeho částí. Děkujeme!

Náčelnictvo schválilo záměr skautského národního šátku a jeho tvorbou pověřilo Výkonnou radu. Tvorbu národního šátku vedl „šátkový tým“ ve složení Anežka Polanská – Áša (vedoucí týmu), Josef Výprachtický – José, Lenka Šablová a Petr Vaněk – Permi.

Stávající platný Krojový řád Junáka – českého skauta pojem „národní šátek“ nezná. V připravované změně Krojového řádu (plánované na rok 2019) je s jeho oficiálním zavedením počítáno. Do doby změny Krojového řádu je tedy na místě přistupovat k novému národnímu šátku jako k šátku příležitostnému.

  • Při zahraničních akcích je s okamžitou platností doporučeným šátkem. Stává se sjednocujícím prvkem naší přítomnosti za hranicemi země (v kroji či bez něj) a bude tak posilovat povědomí o českém skautingu a jeho dobré jméno.
  • Při běžných aktivitách v kroji v Česku je na něj pohlíženo jako na šátek příležitostný a vztahuje se tak na něj přiměřeně pravomoc vedoucí/ho jednotky určit jednotnou krojovou úpravu pro celou jednotku (v běžných situacích není možné určit povinnost celé jednotky nosit příležitostný šátek, ale naopak je možné určit, že příležitostný šátek v konkrétní situaci nenosíme a nosíme v jednotce všichni základní šátky).
  • Přirozeně zcela bez omezení může být skautský národní šátek nošen v situacích, kdy není nošen kroj.

Pevně věříme, že představení skautského národního šátku naplní mnohým jejich přání (hlasy volající po jeho zavedení byly silné) a že přispěje k dobré viditelnosti českého skautingu nejen v zahraničí. Jako první jej v zahraničí použilo vedení českého kontingentu na Evropské skautské jamboree 2020 (foceno 27. října 2018 na pláži Baltského moře v polském Gdaňsku). Komentáře pod tímto článkem jsou Vám k dispozici pro dojmy a doplňující dotazy.

Skautský národní šátek si koupíte v JUNshopu >>>

Jménem „šátkového týmu“ Výkonné rady

Petr Vaněk – Permi | petr.vanek@skaut.cz
zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 7292x

Práce s článkem

4
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu