....

Chyba na stránce: Úspěšná spolupráce - tipy a příklady jak začít s dobrovolnickou dohodou - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/odbory/325-odbory-persoodbor/3775-na-zacatku-spoluprace-je-dohoda"

ODBORY

Zde najdete přehled odborů pracujících při ústředí Junáka – českého skauta. Pokud patříte mezi nové členy odborů, pak jistě uvítáte základní informace uvedené v Uvítacím balíčku pro členy odborů. Každý rok probíhá Setkání odborů s VRJ. Přehled uplynulých setkání a plánované setkání najdete v tomto článku.

Úspěšná spolupráce - tipy a příklady jak začít s dobrovolnickou dohodou

Čas strávený společně diskusí nad podobou dobrovolnické dohody je časem, který věnuješ lidem ve svém týmu. A právě o ně jde vždy až na prvním místě. Co když jsi dosud o dohodě jen slyšel/a a nemáš s ní praktickou zkušenost? Podívejme se na to, jak s dohodami u vás v týmu začít.

Dobrovolnická dohoda - královská cesta k dobré spolupráci

Co si konkrétně představit, mluvíme-li o dobrovolnické dohodě? Ve zkratce by se dala popsat jako jasné domluvení se na tom, jak bude vaše spolupráce vypadat.

O tom jak dohoda funguje a jaké výhody to přináší se více dočteš v materiálu „Dohoda o dobrovolnické činnosti”. Je to praktický stručný manuál s konkrétními kroky, na které se ti vyplatí během práce s dohodou pamatovat. Doporučujeme ti si tuto stránku vytisknout, při práci s dohodou se ti bude opakovaně hodit.

ONLINE verze metodiky k čtení na PC či telefonu

TISKOVÁ verze metodiky

Zní to dobře, ale…  ještě jsme s dohodami v týmu nezačali

Práce s dobrovolnickou dohodou není nijak složitá věc. Přesto stojí v začátcích několik překážek.  Může ti napoprvé připadat trochu zvláštní přijít za kamarádem, se kterým už roky v týmu spolupracujete, a najednou se chtít začít bavit do hloubky o spolupráci. A na závěr si to ještě celé sepsat.

Není divu, pokud při této představě znejistíš. Ve chvíli, kdy lidé v tvém týmu pochopí, jaký je smysl dohody a k čemu slouží, rádi práci s dohodou vyzkouší.

Své obavy nejlépe rozptýlíš tím, že s dohodami prostě začneš. Není to žádná věda, hurá do toho!

První krok na cestě k dohodám

Na cestě k dobrovolnické dohodě je nejtěžší začít. Až uděláš první krok a sejdeš se s prvním členem týmu, zjistíš jak to funguje a budeš si jistější. Vezměme to ale popořádku.

Začni tím, že si dobře pročteš poznámky k dohodě. Je to pár řádků, ale je důležité pochopit smysl dohody. Následující krok je totiž říci týmu nebo jednotlivým spolupracovníkům, že chceš s dohodami začít, a umět svůj záměr vysvětlit. Popiš během vašeho setkání, v čem dohoda spočívá, jaké výhody týmu a každému členu přinese a kdy a jak chceš začít. Nech lidi ptát se na to, co je zajímá, na průběh uzavírání dohody, k čemu je to dobré, zkrátka vše, co je v souvislosti s dohodou bude zajímat.

Až budeš mít pocit, že jste v otázce smyslu dohody na jedné lodi, oslov tým, kdo by chtěl jako první začít. V této fázi si možná sám nebudeš pořád jistý/á s tím, jak to celé udělat. Pokud to tak je, klidně se o svoji nejistotu s týmem poděl. Zkuste společně najít cestu k dobrým dohodám, které vám budou užitečné a budou ladit s vašimi potřebami a zohledňovat vaše dosavadní zvyklosti.

Určitá formálnost, která z pojmu „uzavřít dohodu” může zavánět, dokáže mnohé lidi odradit. Nedělej z dohody byrokratickou záležitost. Jejím smyslem není sepsat detailní smlouvu. Jejím cílem je, abyste ty a tvůj partner věděli, jaké máte možnosti, vzájemná očekávání a jak spolu budete spolupracovat. Dobrá dohoda a opakovaná diskuze nad ní má zajistit, aby lidé v týmu byli se spoluprací spokojeni, dělali alespoň z části to co je baví, to co jim jde a měli prostor si o to říct. Zapsat si na konci diskuse závěry vaší dohody má především praktické důvody.

Abys nemusel/a příliš času trávit vymýšlením, jak má dohoda vypadat, může ti pomoci prázdný vzor, kam můžete domluvenou dohodu rovnou zapsat. Je na vás, jestli se rozhodnete tento vzor využít. 

Parťákovi, se kterým se chystáš uzavřít dohodu, nasdílej předem „Otázky k zamyšlení”, jejichž příklad najdeš ve stručném návodu  „Dohoda o dobrovolnické činnosti”. Poté vás už čeká jen si spolu sednout a prostě si popovídat. Jak tvůj partner vnímá své dosavadní působení, co by chtěl dělat, jak mu jdou jeho dosavadní úkoly a co bude vlastně v dohadované roli podstatou jeho zodpovědnosti.


Ke směřování diskuze a především k tomu, abyste na něco důležitého nezapomněli, vám dobře poslouží osnova „Klíčová témata” opět zde citovaná  z textu „Dohoda o dobrovolnické činnosti”.

Pro inspiraci, jak taková konkrétní dohoda může vypadat, se můžeš podívat na několik příkladů:

No a to je celé! Nyní už víš, proč a jak u vás začít s dobrovolnickou dohodou. Přejeme ti odvahu k zavedení dohody ve tvém týmu a mnoho radosti při práci s lidmi. Pokud bys měl/a jakýkoliv dotaz k dohodám, napiš na níže uvedený email.

Budeme také rádi, když s námi budeš sdílet své zkušenosti se zaváděním dohody a její fungování u vás v týmu. Předem díky!

 

Za tým personalistiky z ústředí,
Josef Boubín
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 5402x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu