....

Chyba na stránce: Evropská dobrovolná služba u skautů v Litvě očima Čmeldy - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/kuj/4344-zkusebni-clanek?autologin=1"

KANCELÁŘ ÚSTŘEDÍ

Kancelář ústředí tvoří profesionální zázemí Junáka - českého skauta, jejím úkolem je zabezpečovat činnosti nutné pro chod a rozvoj celé organizace a poskytovat servis organizačním jednotkám, činovníkům a ústředním orgánům. V současnosti má 24 zaměstnanců v přepočtu na plný úvazek a řídí se Směrnicí pro Kancelář ústředí. Máte-li zájem o spolupráci, podívejte se na https://jobs.skaut.cz/.

Napište nám:

Email: kancelar@skaut.cz
Adresa datové schránky: 5bhq6tb

Zavolejte nám:

Pevná linka: +420 234 621 284 
Mobil (STS): +420 776 720 220

Adresa:

Junák - český skaut, z. s.
Senovážné náměstí 24, 
110 00 Praha 1

Pracovní doba:

Po – Čt: 9:00 – 16:00 hod.
Pá: 9:00 – 14:00 hod.
Neodkladné záležitosti vyřídíme i mimo výše uvedenou dobu.

Evropská dobrovolná služba u skautů v Litvě očima Čmeldy

Čmelda je díky programu Evropská dobrovolná služba už čtvrt roku mezi litevskými skauty a ještě 3/4 roku ji čeká! Už teď si však své rozhodnutí vyrazit nemůže vynachválit. Přináší vám proto něco z praxe o programu EVS i svých zahraničních zážitcích:

"Labas! Jmenuji se Čmelda a trávím rok jako dobrovolnice přes EVS v malém litevském městečku Ukmerge. V červnu jsem dokončila školu a rozhodla jsem se, že na rok odjedu. Hledala jsem nějaký projekt a narazila jsem na Križovatce na možnost odjet do Litvy. Řekla jsme si proč, ne? Žijeme jen jednou a co neudělám teď, neudělám už nikdy. :)

Ozvala jsem se na email v článku. Litevci podávali zrovna žádost o grant a pak se nic nedělo. Za nějaký čas jsem znova napsala Páje z Kaprálova Mlýna, který EVS pro členky a členy Junáka - českého skauta zajišťuje. Vyplnila jsem přihlášku, zaslala zpět Páje a čekala. Za týden mi přišla odpověď, že bych se jim dle přihlášky hodila.

Reakce rodičů proběhla v tomhle stylu: „Litva? Vždyť tam snad ani nemluví anglicky!" „To tam jedeš pracovat zadarmo? To jako nepůjdeš pracovat do oboru, který jsi vystudovala?!" Řekla jsem si, že se jim výhody Evropské dobrovolné služby pokusím vysvětlit, a pak mě třeba lépe pochopí. Stalo se. :)

Zkontaktovala jsem se s Litevskou skautskou základnou Skautis Slenis, navštívila Kaprálův Mlýn, kde jsem měla předodjezdové setkání s Pájou, úspěšně dokončila školu a odhlásila se v ČR na pojišťovně a pak mi nic nebránilo začít balit a koupit si lístek na autobus do Litvy.

Můj projekt začínal v září 2018, a tak jsem dorazila o pár dnů dříve abych se tu stihla rozkoukat a poznat ostatní dobrovolníky. Dobrovolníci se tu různě střídají, každý projekt začíná a končí jindy. Nyní jsem na bytě s Andresem a Arianou ze Španělska. Tři dny v týdnu trávím v lesní mateřské školce. Když je krásné počasí jsme celé dny venku, a když je ošklivo, máme jurtu s kamny kde se můžeme schovat či uvařit oběd. Ve školce je celkem 6 dětí 1 učitelka a já. Pomáhám s dětmi a občas si pro ně připravím nějaký program.

Dva dny trávím ve Skautis Slenis neboli Scout Valley neboli základna „Sea scoutů" (zkrátka vodní skauti). Pro mě jako suchozemáka je to spoustu nových zkušeností, třeba jsem poprvé plachtila :). Pomohla jsem taky např. připravovat tábořiště na zimu nebo třeba stavět střechu či dělat betonovou podlahu. Odpoledne pomáhám na skautských schůzkách, a pokud je nějaká skautská akce o víkendu, účastním se. Volno si v tom případě místo víkendu vyberu v týdnu. Byla jsme třeba na „Sea scout leaders meetingu", na kterém se představila různá skautská střediska, řešila se akci na rok 2022, kdy místní Sea Scouti oslaví 100 let. Byla to pro mne opravdu moc dobrá zkušenost, celá akce probíhala v litevštině (jak jinak taky..), ale místní skauti jsou již na dobrovolníky zvyklí, a tak nebyl problém aby mi kdokoli cokoli překládal.

Jsem tu teprve čtvrt roku, ale můžu říci že svého rozhodnutí rozhodně nelituji. Než jsem odjela, bála jsem se toho, jak se tady domluvím, o své angličtině rozhodně nemohu říci, že je perfektní. První měsíc to pro mne bylo opravdu těžké, raději jsem moc nemluvila abych neřekla něco špatně. Ale pak jsem pochopila, že raději mluvit s chybami než mlčet a že ostatní na tom jsou podobně jako já a že se když tak domluvíme rukama/nohama. :)

Ve volném čase hodně cestuji, navštívila jsem Kaunas v době kdy tu byl Papež František, nebo jsem třeba „oslavila 100 let Československa" na Hoře Křížů, kde jsem náhodou potkala 41. Mechanizovaný prapor z ČR, kteřý teď tráví rok ve Vilniusu. Zrovna světil nový kříž, který sem k oslavě republiky umístili. Ve volných chvílích hrajeme s ostatními dobrovolníky deskové hry nebo chodíme grilovat k řece s hamakama.
Se skauty jsem zažila program na raftech, dvoudenní táboření ve stanech, které připravovali místní roveři nebo třeba celodenní výlet v okolí Ukmerge. V dubnu poletím na Maltu na ostrov Gozi, kde budou místní skauti pořádat 5 denní puťák po ostrově.

Chtěla bych Vám všem vzkázat, pokud přemýšlíte o vycestování, určitě jděte do toho!" Čmelda

Líbí se ti Čmeldiny zážitky? Litva zrovna hledá další dobrovolníky na léto i na dýl. Více na pavla.glosova@kapraluvmlyn.cz.

Markéta Byrtusová - koordinátorka mezinárodní spolupráce

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1344x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu