....

Chyba na stránce: Končí možnost komentování experimentální verzi příručky pro světlušky a vlčata! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/3707"

Končí možnost komentování experimentální verzi příručky pro světlušky a vlčata!

Končí možnost komentování experimentální verzi příručky pro světlušky a vlčata!

Více než 40 dobrovolníků pracovalo v posledních dvou letech na podobě experimentální verze příručky pro světlušky a vlčata. Společně jsme ušli velký kus cesty. Víme, že nás od finální podoby dělí velký kus práce. Budeme rádi, když si najdeš čas a příručku v elektronické podobě do 17. 3. okomentuješ.

K čemu příručka je?

Knížka by měla přehledně a jednoduše vysvětlovat vše, co světlušky a vlčata mají vědět, znát a ovládat. Měla by obsahovat

informační základ pro všechny aktivity cestičky a stezky.

Je členěna dle oblastí výchovného programu Junáka: 1. Skauting, 2. Co umím a znám, 3. Kdo jsem, 4. Můj kamarád, 5. Můj domov, 6. Svět okolo nás, 7. Příroda kolem nás.

Co testujeme?
Testování experimentální verze chceme zaměřit převážně na tyto CÍLE TESTOVÁNÍ:

  1. Knížka obsahuje informační základ pro všechny aktivity cestičky a stezky
  2. Texty a grafika jsou dostatečné přehledné, jednoduché a srozumitelné.
  3. Knížku lze využít v programu schůzky.    

 Co testovat nechceme?

  1. rozdělení na sedm částí dle oblastí
  2. pravopis, stylistické chyby

ZAPOJ se DO PŘIPOMÍNKOVÁNÍ ZDE!

Co je hotovo a co schází?
Více než polovina oblastí je plně ilustrována. Jsou to oblasti 1, 5, 6, 7.  V oblastech 2, 3, 4 se setkáš s místy, které jsou označeny jako „zástupná ilustrace“. Tato informace znamená, že ilustrace je jen naznačením toho, jak bude vypadat její provedení ve finální podobě příručky. Oblast 7. Příroda kolem nás patří mezi oblasti, které jsou “nejvíce” podobné naší představě o finální podobě příručky. Oblasti 2, 3, 4 potřebují největší péči po všech stranách finálního lazení.

Tvorba obsahové náplně jednotlivých oblastí zabrala nejvíce času a úsilí. Budeme rádi, pokud nás upozorníš na případné faktické chyby a případné další obsahové nedostatky. V textech se setkáš s množstvím stylistických nedokonalostí. Předpokládáme, že se texty po fázi testování budou ještě upravovat a také proběhne profesionální jazyková korektura.

Krátké seznámení s příručkou
Příručka obsahuje jak informace určené k pasivnějšímu osvojování znalostí (prosté texty, infografiky, rozkládací stránky a “Víš že”), tak prvky, které světlušky a vlčata směřují k vlastní aktivitě, tzv. interaktivní prvky:


Aktivita je činnosti, která doplňuje, procvičuje či upevňuje znalost, dovednost či informaci.
TIP vybízí k činnosti nad rámec příručky.
Prázné stránky v příručce najdeš na různých místech prázdné stránky, některé jsou určené pro psaní svého příběhu, malování, jiné zase k lepení vzpomínek, či fotek, a další k postupné tvorbě originálního herbáře ap.
QR KOD přečtením QR KODU svým chytrým telefonem se dostaneš na webové stránky, či ke zvukové stopě. Černé QR kody by měly být aktivní, červené QR kody zatím nejsou aktivní.
Kapsa na konci příručky naleznete návod na složení kapsy na “poklady”. Do pokladové kapsy se dá strčit leccos, např. list z poslední výpravy, lístek z výstavy či kamínek z parku.
Průvodci příručkou nás provází dva dosud bezejmenní průvodci - světluška a vlče - jejich jména by si měli vlčata a světlušky zvolit samostatně.

Co bude následovat?
V následujících dvou měsících, do 17. 3. ,  bude probíhat krátké testování experimentální podoby příručky:

  1. v on-line prostředí google dokumentu - sběrem podnětů a připomínek
  2. testováním papírové experimentální podoby ve vybraných oddílech

Pro všechny “testovače” vznikla na FB skupina. Pokud jakkoliv testuješ, připoj se k nám! V této skupině si můžete s ostatními vyměňovat náměty na činnost během testování, své poznatky a zkušenosti, ale naleznete zde i tipy a potřebné informace.


Budeme moc rádi, když se i Ty přidáš ke skupině lidí, která nám pomůže ovlivnit konečnou podobu příručky tak, aby sedla každému vlčeti a každé světlušce! #svetvlcatasvetlusek
Pokud máš jakékoliv dotazy či nejasnosti, můžeš se obrátit na: marketa.mrazova@skaut.cz.

 

Markéta Mrázová, Vizuňa,

koordinátorka dětského handbooku

Save

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2766x

Práce s článkem

3
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu