....

Chyba na stránce: Zprávy Výkonné rady – 2/2020 (za duben až červen 2020) - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5205-zpravy-vykonne-rady-2-2020"

Zprávy Výkonné rady – 2/2020 (za duben až červen 2020)

Zprávy Výkonné rady – 2/2020 (za duben až červen 2020)

Toto vydání pokrývá období  duben až červen 2020.

Milé sestry, milí bratři,

dostává se vám na displeje a monitory další číslo Zpráv Výkonné rady, které informují o aktivitách realizovaných Výkonnou radou a na ni napojenými celostátními dobrovolnickými týmy. Děkujeme za energii, kterou věnujete skautské činnosti na dálku, děkujeme za nesčetné aktivity skautské služby společnosti i za to, jak respektujete státem i Výkonnou radou nastavená pravidla.

Se stiskem levice

Petr Vaněk – Permi
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti


Starosta a zpravodaj pro vnější vztahy / Josef Výprachtický – José


V návaznosti na rozvolňování protiepidemiologických opatření jsem s platností od 11. května rozhodl o postupném znovuobnovení běžné činnosti, Výkonná rada se opakovaně zabývala nastavením a průběžnou aktualizací pravidel, za nichž skautská činnost může probíhat. 

V rámci České rady dětí a mládeže (ČRDM) jsme se spolupodíleli na přípravě podkladů a jednání o podmínkách pro konání letních táborů s hlavní hygieničkou, které se podařilo uskutečnit díky výraznému přispění skautského senátora br. Kantora - Bizona. 

Do novely Zákoníku práce podařilo prosadit pět dní “táborového volna” pro dobrovolníky dlouhodobě pracující s dětmi a mládeží, které bude zaměstnavatelům refundovat stát. Velký dík patří skautskému poslanci Janu Farskému –⁠ Baghýrovi, který návrh inicioval a na jeho prosazení odvedl obrovský kus práce, i České radě dětí a mládeže (a jejím jednotlivým spolkům).


Místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti / br. Petr Vaněk – Permi


Opakovaně jsme aktualizovali pravidla pro skautskou činnost v souladu s postupným rozvolňováním obecně platných omezení. Aktuální pravidla činnosti jsou vždy k nalezení na skaut.cz/koronavirus

Opakovaně jsme zpracovali a upřesňovali hygienická opatření pro chystané letní tábory. Aktuální verze toho, co víme, je vždy k dispozici na skaut.cz/tabory a skaut.cz/koronavirus.

Na Skautský den jsme připravili celostátní živé vysílání k oslavě našeho svátku ve ztížených podmínkách pozastavené běžné činnosti.

Zapojili jsme se do česko-slovenského výzkumu hodnot u mladých lidí. Vylosovali jsme v souladu s pravidly výzkumu 500 skautek a skautů ve věku 15 až 29 let a pozvali je k zapojení do výzkumu. 

Rozdistribuovali jsme střediskům 2 000 litrů dezinfekce, kterou skautům darovala společnost Manufaktura.

Po dvou měsících provozu jsme, po dohodě  s partnerskou organizací Elpida, ukončili projekt Skautské pomoci Lince seniorů, do nějž se zapojily stovky skautských dobrovolnic a dobrovolníků, kteří pomohli stovkám seniorek a seniorů po celém Česku. 

Zveřejnili jsme tři nové šablony pro weby oddílů a středisek, s novým vzhledem a předpřipraveným obsahem. Pomohou jednotkám, které si weby nechtějí tvořit samy, snadno k důstojné propagaci. 


Místostarostka a zpravodajka pro program / ses. Barbora Tichavová – Rozárka


Vzhledem k omezené činnosti jsme dále doplňovali nabídku podpůrných aktivit ke skautingu doma a tipy na program schůzek za dodržení aktuální protiepidemiologických opatření pro oddíly, které se rozhodly zahájit běžnou činnost.  

Výkonná rada schválila přípravný tým pro Obrok 2021, jeho vedoucí je Simona Zatloukalová - Koblížek.

Připravili a jako přílohu červnových časopisů jsme do oddílů rozeslali nástěnný kalendář, který má podpořit práci se skautskou stezkou.

Do 7. 6. probíhalo na Křižovatce připomínkování upravených  prvních stupňů stezek pro vlčata, světlušky a žabičky. Během táborů bude nové stezky testovat 15 oddílů.


Zpravodajka pro ústředí / Markéta Olišarová - Jóňa


Rozeslali jsme rozhodnutí a provozní dotace krajům, neinvestiční dotace na opravy a údržbu kluboven a dotace v kapitolách neorganizovaná mládež, strategie v oddílech a podpora nových oddílů.

MŠMT zveřejnilo mimořádnou investiční výzvu k podání žádosti o dotace v oblasti rekonstrukce a vybavení, v současné době evidujeme či konzultujeme na tři desítky projektů.

Dne 19. 5. jednala komise Fondu nemovitostí, která schválila poskytnutí darů ve výši 22 tis. Kč a půjček ve výši 500 tis. Kč. 

Vyšly červnové hospodářské střípky, které mj. řeší téma finanční soběstačnosti středisek.


Zpravodaj pro vzdělávání / br. Filip Hlavinka – Mukóki


Probíhá podpora online platforem vzdělávání tak, aby bylo co nejkomfortnější pro vzdělavatele i účastníky.

Průběžně komunikujeme s týmy vzdělavatelů  a řešíme řadu úprav termínů vzdělávacích akcí. Ladíme strukturování složky “Kurzy kurzům” pro snazší využitelnost (spolupráce s dobrovolníky).

Pro červnové číslo Skautingu jsme připravili článek o kapacitách skautského vzdělávání. 

Zahájili jsme přípravu vůdcovských zkoušek bez přípravného kurzu, které s podporou Kanceláře ústředí zajistí komise z Jablonce nad Nisou, 16. - 18. října 2020 v Nymburce. Kapacita kurzu je aktuálně naplněna.


Zpravodaj pro ICT a organizaci / br. Ondřej Peřina – Jerry 

V souvislosti s koronavirem jsem se podílel na analýzách pravidel vyhlašovaných státem a zapracování do pravidel obnovování činnosti, konzultacích a odpovídání četných dotazů z hnutí. Dále jsem spolupracoval jsem na řešení podmínek pro tábory, na odpovídání dotazů, podpoře.

Opakovaně jsme se zabývali posuzováním různých variant konání XVI. valného sněmu 2020

Promýšleli jsme a konzultovali možnosti konání elektronického hlasování o mimořádném dodatku Stanov a možnosti řešení vzdálených/elektronických voleb do ústředních orgánů.

V běžné agendě pokračují práce na “znalostní bázi”, která se má stát součástí náhrady za současnou Křižovatku. Projekt na kterém s dodavatelem spolupracuje David Urban – Ňuf se úspěšně posouvá kupředu.

Začaly práce na nové databázi vzdělávacích akcí (také součást náhrady za současnou Křižovatku), v rámci skautISu vzniká nové rozhraní sloužící k programování aplikací, dodavatel webu databáze začíná práce na webu.

Vydali jsme novou verzi skautISu, která kromě dílčích vylepšení ke Skautské energii přináší možnost aktualizace údajů o mladších členech přímo jejich rodiči (navazuje na už dlouho hotovou e-přihlášku do organizace)]. Kvůli pozastavení plánujeme propagaci až na přelom srpna a září spolu s novým skautským rokem (nyní by neměla využití).


Zpravodajka pro dospělé / ses. Jana Jirasová - Prcek

Výkonná rada schválila projekt HelpDesku 2021, celostátní vzdělávací akce pro týmy vedení středisek a dalších jednotek, pod vedením sestry Kateřiny Slavíkové – Kačky. Bude se konat v březnu na Chebsku.

Metodika pro začlenění dospělých nováčků i vložená shrnující příloha “Tahák” vyšla jako příbal červnového časopisu Skauting s tématem "Jak řešit nedostatek vedoucích?". Zpracovali jsme také online verzi této metodiky na adrese https://dn.skauting.cz.


Zahraniční zpravodaj / br. Vojtěch Olbrecht – Fišer

Konference Světové organizace skautského hnutí WAGGGS a WOSM  se posouvají kvůli nepříznivé epidemiologické situaci na příští rok.

V souvislosti s posunem Evropského jamboree na rok 2021 řešíme změny registrací účastníků - zatím to vypadá, že velká většina kontingentu pojede.

Pokračují přípravy Národního jamboree, vedoucí akce v současnosti sestavuje tým vedoucích hlavních sekcí a probíhá diskuze o podobě akce.

S ohledem na situaci související s koronavirem se posouvá i termín Mootu, celosvětové akce pro rovery a rangers, na rok 2022. 


Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 787x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu